Geçmişten günümüze kadar insanoğlu sofrasından eti hiçbir zaman eksik etmedi. Kimi zaman dana, kimi zaman tavuk kimi zaman da balık... Yapılan araştırmalara bakıldığında ise birçok derde deva olan içeriğindeki zengin vitamin ve mineralleriyle, doymamış yağ asitleriyle ve kırmızı ete oranla daha düşük kalorisiyle bildiğimiz balık, sofralarda en az paya sahip olan et türü.

Üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizde hemen hemen her mevsim pazarlarda ve marketlerde bolca balık görürüz. Ülkemizde balık bir kültür olsa da ne yazık ki konu mevsiminde balık tüketimi olduğunda birçok balık sever yanıtsız kalıyor ve sofralarında daha çok istavrit, uskumru ve lüfer gibi yılın birçok bölümünde bulabileceğimiz balıkları tercih ediyor.

Mevsiminde balık tüketmek neden bu kadar önemli sorusuna gelecek olursak;  balık, vitamin, mineral bakımından oldukça zengin bir gıda olmakla birlikte beynin kullandığı omega yağ asitlerince de çok zengindir, tabii balık yeterince gelişip, gerekli uzunluğa gelip olması gereken doğru mevsiminde raflarda yerini aldığı takdirde. Örnek vermek gerekirse, kış mevsiminin dısında tüketilen hamsi ve palamut, yaz aylarında tüketilen lüfer ve kefalden çokta bir şifa beklemek doğru değildir, bunun yerine ilkbahar mevsiminde yenecek levrek ve mezgit, kış bitimine doğru yiyebileceğimiz bir kalkan, yaz mevsimi sonuna doğru yiyebileceğimiz çipura bizim için çok daha sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır.

Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.

Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.

Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır.

Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir. Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır.

Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır. Barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit mayıs ayında lezzetle tüketilebilir.

Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır.

Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır. İstavrit çok lezzetlidir.

Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır.

Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır.Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, kılıç, ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.

Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır.

Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve aralık lüferin en lezzetli zamanıdır. Kasım ayı torik akışının en yoğun olduğu zamandır.

Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik lezzetlidir. Tekir bolca avlanır ve hamsinin de tam lezzetli olduğu zamandır.

Balığın tazeliği ise önemli olan bir diğer konu.Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder bu yüzden balık alınırken tazeliğine çok dikkat edilmelidir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş mat ve donuktur. Balığın tazeliğini koruyan soğuk hava depoları olsa da bu özelliklere dikkat etmek gerekir. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez.

Sonuç olarak, toplumumuzda  tüketim iştahı balıkçıları ve satıcıları daha çok kazançlar elde etmeye heveslendiriyor ve bunun sonucunda mevsim dışında yapılan yasak avlarla, daha gelişmemiş yavru denecek kadar küçük balıkları tezgahlarda görüyoruz.  Bu noktada bizim yapmamız gereken ise, haftada en az 2 gün mevsiminde balık tüketerek, cebimizi korumaya çalışırken sağlığımızdan olmamak.