Soda: İçilebilir özellikteki bir suya karbondioksit ve bikarbonat ilave dilerek elde edilir ve gazlı içecekler sınıfında değerlendirilir.

Maden suyu: İçerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile yer altındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar ve tamamen doğal bir mineral deposudur. Bikarbonat, sülfat, klorür, kalsiyum, magnezyum, demir ve sodyum gibi mineraller içerir. Ter, solunum, idrar ve spor ile kaybolan minerallerin takviyesi için su içmenin yanı sıra maden suyu içerek bu ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Amerikan Obezite Birliği sağlıklı bireyler için günlük 600 mL tüketim belirlemiştir.

Maden suyu ve soda, ikisinin de mideyi rahatlatma özelliği vardır, ancak sodanın başka bir işlevi yoktur oysa maden suyu aynı zamanda doğal bir mineral deposudur.

Maden Suyu ve Soda Arasındaki Fark

  • Doğal maden suyu mineralce çok zenginken soda doğal olarak mineral içermez. Yapay minerallerin vücuda katkıları sınırlıdır.
  • Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bulunurken sodaya daha sonradan eklenmiştir.
  • Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesinde son derece yararlıdır.
  • Gün içerisinde vücuttan çeşitli şekilde atılan su ve mineralleri yerine koymak için günde 1-2 şişe maden suyu içebilirsiniz.
  • Maden suyu menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaşlardakilerin günlük kalsiyum gereksinimlerini karşılar. İçerdiği sülfat, bikarbonat iyonları sayesinde sindirim sistemi (mide ve bağırsaklar) ve boşaltım sistemi (böbrekler ve idrar yolları) fonksiyonlarını destekleyerek sağlıklı kılar.

Maden Suyu Tüketmemesi Gereken Kişiler

Fakat dikkat sodyum alımı kısıtlanması gereken böbrek hastaları, kalp hastaları ve hipertansiyon hastalarının maden suyunu tüketmemesi gerekir. Maden suyu seçimi yaparken düşük sodyum, yüksek magnezyum ve kalsiyum içerikli olanlar tercih edilmelidir.