Herkesin bir şekilde sesini başkalarına duyurmaya çalıştığı bu günlerde, eleştirilerden en çok nasibini alan “yaşlılar” oldu. Eleştiriden öte, ciddi bir alaycılık ve öfke söz konusu.

Belki bir kısmının sokağa çıkma yasağından haberi bile yokken, ne kadar yeriliyor yaşlılar. Ben yaşadığım kadar yaşadım diye düşünmesi, virüsü başkalarına taşıma ihtimalini muhakeme edememesi, kadercilik, en önemlisi “yalnızlık” onu durduramayan. Belki ölümü hatırlamak ona iyi gelmiyor.  Belki de çocuklarına yük olma düşüncesi... Hiç bu açıdan baktın mı sevgili klavye kahramanı? Alay ederken o yaşlı, o yaşlının yakını incinir diye düşündün mü?

Stresli zamanlarda mizah yardımımıza koşar, bizi rahatlatır, çünkü iyi bir savunma mekanizmasıdır. Ama kimseyi aşağılamadan... Birilerine öfkelendiğimizde bunu dile getirmemiz de iyidir; saygı sınırını aşmamak şartıyla...

İnsanların asıl eleştirmesi gereken resmi makamlarken, işin kolayına kaçıp daha aciz, güçsüz veya cevap veremeyecek olanlar seçiliyor. İyi ki çoğu yaşlı senin ettiğin lafları, geçtiğin dalgayı bilmeyecek. Sözüm sana klavye kahramanı. İnsanlar çalışmazsa evine ekmek götüremez, hayatta kalamaz. Hiç pazarda, küçücük bahçesinde yetiştirdiği iki demet maydanozu satan yaşlı amca, kırlardan topladığı çiçekleri satan yaşlı teyze görmedin mi?

Biraz da kendini ve asıl sorumluları eleştir, sorgula.

Önlemler daha erken alınsaydı, yurt dışından girişler daha kontrollü olsaydı salgın önlenebilir miydi?

Bir hastane tuvaletine girmeye iğreniyorsak orada hijyenden ne kadar bahsedebiliriz?

Hastane donanımı, sağlık çalışanlarının ihtiyaç duyduğu malzemeler ne kadar yeterli?

Alınan önlemler kapsamında, durumu kritik olduğu halde ameliyatı ertelenen hastalar ne yapacak? Bundan haberin var mı mesela?

Büyük ihtimalle eğitim yıl sonuna kadar uzaktan devam edecek. Bu sürede çalışan anneler ne yapacak?

Çoğu esnaf dükkanını kapattı, ama kirasını nasıl ödeyecek?

İşverenler para kazanmadan çalışanlarının maaşını nasıl ödeyecek?

Çocuğunu özel okula gönderenler okul ücreti ödeyecek mi?

Banka borçları, vergiler, faturalar nasıl ödenecek; indirim, erteleme gelecek mi?

Tüm yaşlıları eve kapatabildiğinizde bu sorunlar çözülecek mi?

Birçok kişi aslında Corona virüsünden değil, belirsizlikten stres yaşıyor; “Hadi bu ayı atlattık diyelim, gelecek ay ne olacak” diye düşünüp insanların uykuları kaçıyor. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı getirildi çok güzel de, 65 yaş altının sokağa çıkmaması için gereken yasal düzenlemeler yapıldı mı?

Bu sorular hepimizi düşündürüyor. Her yaştan, her kesimden, her meslekten vatandaşımızın, bu süreci en az zararla atlatmasını diliyorum.