Mevsim geçişlerinde karşılaştığımız ısı değişiklikleri ve ani değişen hava şartları vücudumuzun bağışıklık sistemini zayıflatarak sağlığımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle sonbahar-kışa geçiş dönemi, solunum yolu rahatsızlıkları, astım, alerjik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirmektedir.

Bağışıklık sistemini ayakta tutmak için iyi bir beslenme çok önemli. Doğru beslenerek bağışıklık sistemimizi koruyabilir hastalıklarla mücadele edebiliriz. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde yeterli beslenmenin içerisinde yer alan en önemli vitaminler A,C ve E vitaminleridir.

A vitamini bağışıklık sistemi hüclerinin sayısında önemli derecede artış sağlıyor. Havuç, ıspanak, marul, brokoli, kara lahana, balık, yoğurt iyi birer A vitamini kaynağıdır.

C vitamini vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Limon, portakal, greyfurt, kivi, brokoli, fasülye, maydonoz, kuşburnu iyi birer C vitamini kaynağıdır.

E vitamini antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemine katkıda bulunuyor. Ayçiçek yağı, zeytin yağı, fındık, badem, soya, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler iyi birer E vitamini kaynağıdır.

Beslenmeden hemen sonra dikkat etmemiz gereken ise yeterli uyku ve düzenli fiziksel aktivite.

Meyve Suları

Elma, portakal ve greyfurt C vitamini kaynağı açısından oldukça zengin fakat meyvenin posasını tüketmek suyunu sıkmaktan daha önemli. Çünkü vitamin ve minerallerin çoğu meyvelerin kabuk kısmına yakın bulunmakta. Meyvenin suyunu sıktığımızda hem posasından yararlanmamış oluyoruz hem de bir bardağa giren yaklaşık 4-5 porsiyon meyveyi bir anda tüketerek fazla miktarda şeker ile karşı karşıya kalıyoruz.

Taze meyve sularını ille de tüketmek istersek toplam bir veya iki meyvenin suyunu sıkmalı geri kalan meyve haklarımızı tane olarak tüketmeli ve meyvenin posasından yararlanmalıyız. Bağışıklığımızı güçlü tutmak için günde 5 porsiyon meyve yeterli olacaktır. 1 porsiyona örnek verecek olursak yarım muz, 15 adet büyük üzüm, bir küçük boy elma, bir orta boy şeftali, bir orta boy portakal...

Boza, salep ıhlamur ve adaçayı

Adaçayı: Güçlü antioksidan özelliğinin yanı sıra özellikle dolaşım, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Adaçayı mevsim geçişlerinde etkili olan yorgunlukla baş edebilmek için birebir.

Ihlamur: Soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletici ve ağrı giderici özelliği olan ıhlamur,   özellikle C vitamini kaynağı limon ile birlikte tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Boza: A, B, C ve E vitaminlerini içeren boza içeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri sayesinde probiyotik etki gösteriyor fakat yoğun şeker ve enerji içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir kış içeceği.

Salep: Bağışıklığı kuvvetlendiren salep soğuk kış günlerinin vazgeçilmez içeceği. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Öksürük ve bronşite iyi geliyor fakat yoğun enerjisinden dolayı boza gibi dikkatli tüketilmesi gereken bir kış içeceği.