Su, metabolizma sonucu oluşan atıkların bedenden dışarı atılmasına yardımcı olur. Su içildiğinde midede tokluk duygusu geliştiğinden yeme isteğini azaltır. Açlık duygusu oluştuğunda enerji değeri yüksek olan yiyecek-içecek atıştırma yerine su içmek daha olumlu bir davranıştır.
Su içerdiği kalsiyum, magnezyum gibi minerallerle sağlığın korunmasına yardımcı olur.
Uygun ağırlığın korunmasında beden hareketini arttırmak zorunludur. Günümüzde obezite sorununun yaygınlaştırılmasında en önemli faktörlerden biri hareketsizlik, diğeri enerjisi yoğun yiyecek ve içecek tüketimidir.
Beden hareketinin hızlanması metabolizmayı hızlandırdığından bedenden su kaybını da arttırır. Kaybolan suyu yerine koymak için hareketli bireyler daha çok su içmek zorundadır.
Şişmanlık estetik yönünden daha çok sağlığı olumsuz etkilediğinden şişman bireyin uygun ağılığa inmesi gerekmektedir.
Günlük 2-2.5 litre su alımı gerekir. Zayıflamak isteyen birey yürüyüş gibi fiziksel aktivite sırasında yanında su şişesi bulundurmalı, susama isteği olmasa bile su içmelidir. Yemek öncesi içilen su mideyi doldurduğundan açlık duygusunu bastırır ve bireyin daha az yemesine yardımcı olur.
Mineral içeriği yüksek maden suyu da iyi bir seçenektir.
Düşük enerjili diyetle alınan maden suyu kalsiyum ve magnezyum gibi önemli minerallere olan gereksinmenin karşılanmasına yardımcı olur.
Zayıflamak isteyen bireylerin şeker içeren meşrubattan kaçınması gerekmektedir. Bu içeceklerin bir litresi yaklaşık 400-450 kalorilik enerji sağladığından boş kalori içerir.
Şekersiz çay, diyet gazlı içeceklerinde çok tüketimi sakıncalıdır. Bunların içeriğindeki kafein vücuttaki kalsiyum atılımını arttırarak uzun dönemde kemiğin zayıflamasına neden olabilir.
Genel bir kural olarak vücut-ta oluşan zararlı maddelerin atılımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini korumak için 8-10 bardak su tüketilmesi önerilmektedir. Dikkat sirke veya limonlu suyun zayıflamaya etkisi yoktur, mide hassasiyetine yol açabilir.
Sıcak veya soğuk suyun zayıflamaya etkisi yoktur. İçtiğimiz su vücut ısımızla dengelenir.
Özellikle uykusuzluk, fazla tuz tüketimi veya hareketsizlik sonucu oluşan ödemlerden kurtulmak için kg başına 30 mL su tüketimini ihmal etmeyin. Yararları saymakla bitmez suyun aşırı tüketiminden de uzak durup su zehirlenmesine karşı önlem alabiliriz. 4.5 - 5 Lt yi geçmemeye özen gösterin. Aşırı su tüketiminde (hiperhidrasyon) vücut sıvı-elektrolit dengesini sağlayamıyor, böbrekler fazla çalışıyor ve mineral atımı gözlemleniyor.