Araştırmalar, kahvenin Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hastalıklarına karşı bir kalkan görevi gördüğünü söylüyor. Kafein bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı engelleyici bir özellik oluşturuyor. Dolayısıyla kafein etkisiyle kahve zihinsel faaliyetleri arttırarak bireylerin daha başarılı bir hayat sürmelerine yardımcı oluyor. Yani kısaca kahve; algılama süresi, bellek ve bilişsel fonksiyonları geliştirerek bireylerin daha zeki olmasına yardımcı oluyor.

Yapılan araştırmalara göre tip 2 diyabet kahve içen insanlarda %23-50 arasından daha az görülüyor.

Depresyona daha az yatkınlık

Harvard’ın bir araştırmasına göre gün içerisinde birkaç kahve tüketimi kadın ve erkeklerin intihar riskini %50 azaltıyor. Kahve enerji verip moralinizi yükselttiği için depresyona savaş açıyor. Dolayısıyla kendinizi iyi hissettirerek başarının önündeki yolu açıyor.

Sağlıklı bir kahvenin özellikleri nelerdir?

Kahve ile ilgili en önemli risklerden birisi şişmanlığa olan olumsuz katkısıdır, ancak bunun nedeni kahve değil, çünkü kahvenin kalorisi düşüktür. Esas neden kahveye konan şeker, krema, süt ve şuruptur.

Fazla tüketimine dikkat

Kahve tüketiminden pozitif yararlanmak ve metabolizmamızı hırpalamamak için toplam kafein alımının; 1000 mg’a ulaşmamasına dikkat etmeliyiz. Günde 1000 mg kafein alınması halinde iştahsızlık, titreme, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı görülebilir.

Vücutta kaybedilen su mutlaka yerine konmalıdır. Kahveyi bol miktarda tüketerek aşırı kafein alımı ile su atılımına sebep oluyorsak daha fazla su içerek sıvı elektrolit dengemizi sağlamaya çalışmalıyız.