ABD Ulusal Vakfı, uyku ihtiyacının belirlenmesinde bireysel hayat tarzlarının kilit öneme sahip olduğunu söylüyor ve yaş gruplarına göre genel tavsiyelerde bulunuyor.

-Yeni doğan bir bebeğin ideal olan uyku süresi 14-17 saat fakat 11-13 saat arası da yeterli olabilir. Yeni doğanların 19 saatten fazla uyumamaları tavsiye edilir.

-Bebeklerde ise tavsiye edilen süre 12-15 saat arası. En az 10 saat uyku da yeterli olabilir. Bebekler asla 18 saatten fazla uyumamalı.

-Yürümeye yeni başlayan çocukların ise 11-14 saat uyumaları tavsiye ediliyor fakat kabul edilen uygun aralık 9-16 saat.

-Uzmanlar okul öncesi dönemde 10-13 saat aralığı kadar uyumayı öneriyor. 8 saatten az 14 saatten fazla uyku ise uygun görülmüyor.

-Uyku Vakfı okul dönemi için 9-11 saat arası uyku tavsiye ediliyor. Uyku Vakfı 11 saatten fazla ve 7 saatten az olmaması veya 12 saatten fazla uyku ise sağlıklı görülmüyor.

-Ergenlik döneminde (14-17 yaş) ise tavsiye edilen uyku süresi 8-10 saat arası. Uyku Vakfı 11 saatten fazla ve 7 saatten az uykuyu önermiyor.

-Genç yetişkinlerde (18-25 yaş) ve yetişkinlerde (24-64 yaş) ise 7-9 saat uyku tavsiye edilmekte. Uyku Vakfı uyku süresinin 6 saatten az 11 saatten fazla olmaması gerektiğini belirtiyor. 

-İleri yaş grubunda ise sağlıklı görülen uyku süresi günde 7-8 saat fakat bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşmaması tavsiye ediliyor.

Kaliteli Uyku İçin

Uyku sorunları hemen hemen herkesin hayatının kısa ya da uzun bir döneminde karşılaştığı sorunlardan biridir. Ulusal Uyku Vakfı NSF’ye göre, Amerikan gençlerinin yüzde %15’den fazlası uyku sorunları yaşıyor.

Uyuyacağınız ortamın karanlık olması gerekir. Işıklı ortamlarda uyumak çok daha zordur. Tüm ışıkları kapatın ve eğer dışarıdan gelen bir ışık varsa kalın perdeler kullanın. Çünkü en ufak bir ışık uykunuzun kaçmasına sebep olabilir. Eğer karanlıkta uyumak istemiyorsanız ve gece lambası kullanıyorsanız daha loş ve yumuşak renklerde bir gece lambası tercih edebilirsiniz.