Gebelikte bebek annenin aldığı besin ögelerinin plesanta yoluyla fetüse taşınması ile büyür ve besin ögeleri annenin yediği besinlerden ve vücudundaki depolardan sağlanmaktadır. Bu nedenle gebelik dönemindeki beslenmenin amaçları kadının kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak besin ögeleri depolarını dengede tutmak ve fetüsün normal büyümesini, enerji ve besin ögelerinin tam olarak karşılanmasını sağlamaktır.
Gebelik dönemindeki beslenme ve besin gereksinimlerinin karşılanması fetüsün ve bebeğin normal büyüyüp sağlıklı olması kadar anne sağlığı içinde önem taşımaktadır.
Gebelikte Kilo Kazanımı

Bir anne adayının alması gereken ideal kilo “Beden Kitle İndeksi” ‘ne göre belirlenir.
BKİ = [Ağırlık (kg) /Boy (m2) ]
BKİ<15 ise çok zayıf
BKİ=15-19 ise düşük kilolu
BKİ=20-24 ise normal kilolu
BKİ=25-29 ise hafif kilolu
BKİ=30-40 ise ciddi derecede kilolu (obez)
BKİ > 40 ise morbit obez
Gebelik öncesi kilosu BKİ’ye göre normal anne adayının hamilelik dönemi boyunca ortalama 12-15 kg arasında kilo almalılar. Gebeler tipik olarak ilk 3 aylık dönemde 1.0 ile 3.5 kg alırlar. Birinci trimesterden (ilk 3 aydan) sonra kilo alım hızının yaklaşık olarak 0,4-0.5 kg / hafta olmalıdır.
Bebek, ihtiyacı olan besinin tümünü annesinden alır.
Besinler anneden bebeğe plasenta yoluyla geçer. Gebelikte doğru beslenme; bebeğin iyi gelişmesi ve annenin sağlığı, açısından hayati önem taşır.
Gebelik süresince ortalama alınan enerji , 2200 - 2500 kalori olmalıdır. Gebe 1800 kaloriden az enerji almaması ve şişman olsa bile asla düşük kalorili zayıflama diyeti yapmaması gereklidir.
Gebelik süresince alınacak enerji ortalama olarak normal dönemdeki gereksinimden 300 kalori kadar fazladır. Bu enerjinin dengeli bir şekilde ihtiyacı karşılaması gerekir.
Alınacak günlük enerjinin, % 15-20’i proteinlerden, %30’u yağlardan, % 55-60’ı karbonhidratlardan, sağlandığında istenilen denge oluşur.
Bu enerjinin sağlanabilmesi için tüm besin gruplarından, (süt grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu, yağ grubu) kişiye özel bir şekilde tüketilmelidir.

Gebelikte Yetersiz Beslenme
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme bebek kadar annenin sağlığını da birçok yönden olumsuz etkiler.
Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda anne karnında ki bebeğin gelişimi için artan enerji ve protein gereksinmesinin yetersiz olması durumunda anne de ağırlık azalması, artan besin öğeleri gereksinimlerinin karşılanmamasında ise; kansızlık, diş çürümesi, kemiklerden kalsiyum çekilmesi, yetersiz ve dengesiz beslenme ile zehirlenme riski, yetersiz protein alımından dolayı da ödem oluşumu gözlenebilir.
Gebelik döneminde anne aydının aşırı besin alımı ile fazla yağlanmadan dolayı da doğum riski artar. Bu doğum riskleri; sezeryan doğum, geç doğum, anne karnında bebeğin mekonyum denilen bebeğin kendi dışkısını yutması ile aspirasyonu, ölü doğum riski olabilir. Hafif şişman veya belirgin şişman hamile kadınlarda, hamilelik diyabeti ( gestasyonel diyabet), hipertansiyon ve preeklemsi riski normal kilolu hamilelere oranla daha yüksektir.
Gebelik dönemindeki beslenme sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar

Kalsiyumunun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peynir hergün düzenli tüketilmeli.
Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye özen göstermeli.
Kurubaklagil, bulgur karışımı yemekleri, C vit. Zengin sebze ve meyvelerle birlikte yenmeli.
Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün düzenli olarak tüketilmeli.
Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekleri mümkün olduğu kadar seyrek yenmeli mümkünse yenmemeli.
Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde, alınan kilo kontrol edilerek tüketilmeli.
Sebzelerin, makarna ve eriştenin, mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama suları dökülmemeli, bu yiyecekler önceden yıkanıp ıslatıldıktan sonra  pişirilmeli.
Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle birlikte çay içilmeli, yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, içecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları tercih edilmeli.

Pekmez demir minerali içeriğine sahip bir besindir. Şeker yerine tatlı olarak tercih edilmeli, böylece kansızlığa karşı önlem alınmış olur.
Hazır meyva suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyva suları, ayran, bitki çayları, meyvanın kendi tadı ile yapılmış kompostolar, içecek olarak tercih edilmeli.
Kilo kontrolü için çok fazla taze sıkılmış meyva suyu değil meyvanın kendisi tercih edilmeli.
Tarım artıklarının olabileceği düşünülerek sebze ve meyvalar iyice yıkanmalı.

Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.