Etler beslenmenin temelini oluşturan en iyi protein ve demir kaynaklarındandır ancak yanlış pişirme yöntemleri sonucu tüketimi sağlık sıkıntılarına yol açabilir.

Mangalda pişirme, kızartma, dumanlanma gibi yöntemler etin bileşimindeki polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH) açığa çıkararak toksik veya kanserojen etki yaratır. Mangal yaparken ise kömürün kor halini alması beklenmeli ve et ile ateş arası mesafenin 15 cm olacak şekilde bulunması gerekmektedir. Ateşe yakın pişirilen etlerin yanmasıyla kanserojen maddelerin oluşma ihtimali artmaktadır.  En sağlıklı yöntemler olarak eti fırında, ızgarada veya suda haşlayarak pişirebilirsiniz. Etleri hafif veya orta sıcaklıkta uzun sürede pişirmek en sağlıklı seçenek. Unutmayın uzun süreli ve yüksek ısıda pişen etlerin rengi koyulaşıyor, hızlı pişirilen etlerde protein ve vitamin kayıpları gözleniyor. Etin içinde doymuş yağlar bulunduğundan pişirirken ayrıca yağ ilave etmemeye çalışın. Eti önceden terbiyelemeniz daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar.Eti terbiyelerken zeytinyağı, kekik, yoğurt, soğan, sarımsaktan yararlanabilirsiniz. Bu karışımın içinde etin 24 saat beklemesi lezzetli ve yumuşak olması için yeterli olacaktır. Ayrıca et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koymak etinizin çabuk pişmesini ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.

Dikkat! Donmuş olarak satın alınacak etlerin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve ayrıca çözünmüş, yumuşamış ürünlerin alınmaması gerekmektedir.

Çalışmalar diyor ki;

Yapılan çalışmalar etini veya tavuğunu çok pişmiş yiyen kişilerde, az pişmiş veya orta pişmiş yiyenlere göre çeşitli kanserlerin (prostat,pankreas, kolon,göğüs gibi) ortaya çıkma sıklığında artış görüldüğünü söylüyor.

Uzm. Dyt. Olcay Barış