Günümüzde ülkelerin en önemli ihtiyaçlarından birisi enerjidir. Bunun için istemediğimiz halde savaşlar bile yapılmaktadır. Türkiye, bilindiği gibi enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal etmektedir. Bu durum, Türkiye’deki cari açığın büyümesine yol açmaktadır.

Kaynakları hızla tükenmekte olan dünyamızda, nüfus artışı, küreselleşme, teknolojideki hızlı gelişme, gelir ve refah seviyesinin yükselmesi ile birlikte enerji ihtiyacının hızla artması ve buna bağlı olarak ekosistem dengesinin bozulması, sadece çevreyi koruma konusunda değil, aynı zamanda enerji kullanımı üzerinde de yeni yaklaşımların doğmasına neden olmuştur.

Biz de buradan yola çıkarak, giderek büyüyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak için değişik yöntemlere başvuruyoruz. Güneş ya da rüzgâr gibi yenilebilir enerjiler yanında, doğru kullanılmadığında doğayı tahrip edebilen jeotermalden veya HES’lerden bu enerjiyi karşılamaya çalışıyoruz.

Her yıl itibariyle ülkelerin ihtiyaçları da kat ve kat artmaktadır. Burada bizim ve ülkemizin ilk olarak yapabileceği en önemli şey enerji tasarrufudur.

Enerji tasarrufu; enerji atıklarının değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesidir.

Enerji tasarrufu iki biçimde gerçekleştirilmektedir. Birincisi, doğrudan enerji tasarruf eden ev, araba ve diğer son teknolojileri kullanmak; alışkanlıkları ve günlük davranışları enerjiyi daha verimli kullanacak biçimde düzenlemek gibi somut önlemlerden oluşmaktadır. İkincisi ise dolaylı enerji tasarrufu olup, mevcut malların daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak yeni malların üretimini azaltmak; enerji tüketimini minimize edecek biçimde yerleşim yerlerini düzenlemek, enerjiyi daha az tüketen teknolojiler kullanmak, ekonomide doğrudan materyal tüketiminin olmadığı etkinliklere geçiş yapmak gibi önlemlerdir.

Binalarda yalıtımı en üst seviyede ele alıp enerjimizi israf etmemeliyiz. Bunun için cephe yalıtımı, doğrama ve cam en önemli kalemlerdir. Son zamanlarda cam binalarda tüketimi giderek çoğalmaktadır. Bununla beraber camdaki teknolojik gelişmeler artmaktadır. Bu camlarla hem güneş kontrolü hem de ısı kontrolü sağlanmaktadır. Yalıtım için üretilen kaplamalı camlarla yapılan ısıcam sayesinde yüzde 50’lere varan tasarruf sağlanmaktadır. Türkiye’deki mevcut konut camlarının tamamının lowe (kaplamalı) ısıcamlara dönüşmesi durumunda, bir yılda sağlanacak ısıtma enerjisi tasarrufu yaklaşık 5 Milyar Türk Lirası’dır. Doğru camı seçerek enerji kimlik belgesinde sınıf atlayabilirsiniz.

Enerji verimliliği yüksek ürünler olan lowe ısıcamların kullanımı ile önemli ölçüde enerji tasarrufu ve çevreye katkı sağlanması mümkündür.

Cam veya sıradan çift camın neden olduğu CO₂ salınımını filtrelemek için 27,5 milyon adet ağaca ihtiyaç duyulmaktadır. Başka bir deyişle, her yıl doğaya 27,5 milyon ağaç borçlanılmaktadır.

Enerji tasarrufunda doğru yolu izleyelim, hem çevremiz temiz hem de enerjimiz cebimizde kalsın

Emin İlker Arslan - Sentez cam - Şişecam Üretici Bayisi