Laktoz intoleransı, süt ve süt ürünleri tüketimini takip eden bir sindirim sorunudur. Laktoz sütün içindeki şekerdir. Laktozun yeterince sindirilememesi, laktaz adı verilen enzimin yetersiz oluşu laktoz intoleransına neden olur. Vücudunuzda bu enzim yoksa ya da yeterli değilse laktoz küçük parçalara ayrılamaz, emilim ve sindirimi sağlanamaz. Ülkemizde görülme sıklığı oldukça yüksektir. Türkiye’de yaşayan her iki kişiden birinde laktoz intoleransı olduğu düşünülmektedir.

Laktoz intoleransı olan kişilerde ince bağırsak laktoz şekerini parçalayamaz bu nedenle kişilerde yoğunlukla, mide bulantısı, mide spazmı, gaz, şişkinlik, ishal bulguları görülür. Teşhis doğumdan itibaren veya sonradan doktor tarafından konulabilir. Laktoz intoleransı teşhisi konulan kişilerde çözüm beslenme düzeninin değişimidir, bu rahatsızlığın hiçbir ilacı yoktur.

Süt alerjisi ile laktoz intoleransı karıştırılmamalıdır. Süt alerjisi, vücudun süt proteinine karşı vermiş olduğu tepkidir. Sadece sindirim sistemi değil akciğer, cilt gibi diğer sistemlerde tepki verebilir. Genellikle küçük yaştaki bebeklerde görülür. Laktoz intoleransında ise laktoza karşı sadece sindirim sistemi tepki verir ve her yaşta ortaya çıkabilir.

Beslenme Tedavisi

İçerisinde laktoz bulunan süt, peynir, tereyağ, margarin,kaymak, yoğurt, dondurma, kremalı çorba, milkshake, kahve kreması, süt tozu,  gibi besinleri günlük beslenmenizden çıkarmanız veya çok az tüketmeniz gerekmektedir. Laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt, laktozu düşük sert peynir rahatlıkla tüketilebilir. Yeterli kalsiyum alımının sağlanması için diyete kalsiyumdan zengin başka gıdaların eklenmesi gerekmektedir. Kalsiyum açısından zenginleştirmek için pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuru meyveler beslenmeye eklenmelidir.

Gıdaların etiketleri iyice okunmalı, süt dışında başka besinlerin de laktoz içerebileceği unutulmamalıdır. Etiket bilgisinde peynir altı suyu, süt yan ürünleri süt tozları içeren ürünler laktoz içeriyor demektir. Hazır çorba, salata sosları, bisküvi, gofret gibi hamur işlerine özellikle dikkat edilmelidir.

Uzm.Dyt.Olcay Barış