Depresyonda mıyız? Nasıl beslenmeliyiz?

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı’nda, klinik depresyonun resmi tanımı, aşağdaki sekiz kriteri temel olarak yapılmıştır:

  1. Kilo kaybının yanında iştahsızlık ya da kilo almanın yanı sıra iştahın açılması
  2. Uykusuzluk ya da aşırı uyku alışkanlığı
  3. Fiziksel hiperaktivite ya da hareketsizlik
  4. Olağan aktivitelere karşı ilginin ve alınan zevkin azalması
  5. Enerji kaybı, yorgunluk hissi
  6. Değersizlik, kendini kınama ya da uygunsuz suç hissi
  7. Düşünme, konsantrasyon yetisinde azalma
  8. Tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri

Bu sekiz belirtiden beşinin olması klinik depresyonun, kesin kanıtıdır; bunlardan dördünü gösteren biri ise muhtemelen depresyondadır. Depresyon teşhisinin konması için bu belirtilerin en az bir ay boyunca devam etmesi gerekir.

Beslenme

Lif bakımından zengin olan besinlerin (meyveler, sebzeler, tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler) tüketimini arttırın.Kafein ve alkolden kaçının. Besin alerjiniz varda tespit edip kontrol altına alın.

Beslenmedeki omega 3 yağ asitleri eksikliği depresyonla bağdaştırılmaktadır. Bu da sinir hücresi zarlarının oluşumunda besinsel yağ asitlerinin etkisiyle bağlantılı olabilir. Hücre zarlarındaki esansiyel yağ asitlerinin eksikliği hücre zarı işlevine büyük oranda zarar verir. Zar akışkanlığındaki değişimler davranışları, ruhsel durumu ve zihinsel işlev, etkilemektedir çünkü beyin insan vücudundaki en zengin yağ asidi kaynağıdır ve sinir hücrelerinin düzgün işlemesi büyük ölçüde uygun zar akışkanlığına bağlıdır. Omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı ceviz, somon balığı, keten tohumu, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kırmızı et, tavuktur.

Seratonin içeren yiyecekler

Seratonin eksikliği kendini nedeni tam olarak bilinmeyen mutsuzluk, halsizlik, uykusuzluk olarak gösterir. Depresyon belirtileri ile kesişen bu sorunlar tedavi edilmezse depresyona dönüşme olasılığı yüksektir. Seratonin içeren yiyecekler: tüm tahıllar, somon balığı, tavuk, hindi, kuruyemişlerden ceviz, yerfıstığı, süt ve peynir çeşitleri, sebzelerden mısır, brokoli, karnabahar,ıspanak meyvelerden muz, kivi, ananas,erik, greyfurt,mango.

Uzm.Dyt.Olcay Barış