Günümüzde “besin destekleri” adı altında teknolojik işlemlerle tablet, kapsül, toz olarak hazırlanarak zayıflama, yaşam süresini uzatma, hastalıklardan korunma gibi amaçlarla ürünler pazarlanmaktadır. Bunlardan birisi de CLA (konjuge linoleik asit) tir. Konjuge linoleik asit çoklu doymamış yağ asitlerinin omega 6 serisinde yer alan linoleik asidin bir izomeridir. Bunun başlıca kaynakları; dana, sığır ve koyun etleriyle, süt ve türevleridir. Besinlerdeki miktarı hayvanın beslenme türüne göre değişir. Yeşil otla beslenen hayvanların eterinin yağındaki miktarı yemle beslenenlerden daha yüksektir. Yeterli ve dengeli beslenen insanlar CLA’yı da yeterli miktarda alabiliyorlar.

Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları; CLA’nın kanseri önlediği, bağışıklık işlevini geliştirdiği, iltihaplanmayı azalttığı, damar sertliği ve astım riskini azalttığı, büyümeyi hızlandırdığı, hipertansiyon ve diyabet gelişimini önlediği gibi çok sayıda sağlık koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir fakat bunun üzerine besin desteği üreten firmaların çoğu bu öğeyi kimyasal yollarla piyasaya sürmüşlerdir.

Bilim insanları hayvanlardaki deneyin insanlardaki etkisinin farklı olabileceğini düşünerek hazırlanmış ürünü kullanarak insanlar üzerinde araştırmalar yapmışlardır. Şişman bireylerde yapılan araştırma sonuçlarında kişinin beden yağında %3 lük bir azalma olduğunu göstermiştir.

Çalışmalar diyor ki…

  • Zayıflamada etkinliği konusunda yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmiştir. Bazılarında olumlu etki saptanırken bazılarında etkisi görülmemiştir.
  • Çalışmalarda CLA alınmasının tip 2 diyabet için önemli olan insülin direncini arttırıdığı belirlenmiştir. Kan yağları ve insülin direncindeki bu artış damar sertliğine bağlı kalp hastalığı ve diyabet riskini ilerletici olarak görülmektedir.
  • CLA kapsülü alanlarda iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün düştüğü, trigliserit düzeyinin yükseldiği gözlemlenmiştir.


Bu sonuçlara bakıldığında CLA’nın hayvan deneylerindeki olumlu etkisinin insanlarda görülmediğini, diyete CLA eklenmesinin özellikle kalp hastalığı ve diyabete olumsuz yönde etki edebileceği sonucuna varmışlardır.

Zayıflama sürecinde yitirilen yağların tekrar kazanılmaması ve yaşam boyu normal ağırlığın sürdürülebilmesi için sağlıklı beslenmenin bir davranış biçimi halinde yerleşmesi gerekmektedir.

Hastalıklardan korunmada en etkin yol yeterli, dengeli, sağlıklı beslenme ve fiziksel olarak aktif bir yaşam biçimidir.

Besin destekleri daha çok özel beslenme uygulamalarında, gerektiğinde kullanılmalıdır. Dengeli zayıflama diyetlerinde CLA kullanmak bilmeden bireyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.