Cilt sağlığımızı korumak, parlak bir cilde sahip olmak için yeterli ve dengeli beslenme ile öğünlerdeki besin çeşitliliğini sağlamak çok önemli. Besin çeşitliliği açısından günlük almamız gereken besin grupları süt -yoğurt grubu, et-yumurta-kurubaklagil grubu, ekmek ve tahıl grubu, sebze ve meyve grubu olarak dört ana başlığı içermektedir. Cilt sağlığımız için her öğünde tüm besin gruplarını içeren bir menü oluşturarak sağlıklı beslenme sağlanmalıdır. Örnek verecek olursak kahvaltıda tüketeceğimiz tam tahıllı ekmek, peynir, mevsim yeşillikleri ve yumurta tüm besin gruplarını içeren sağlıklı bir menünün parçasıdır.

Su Olmadan Asla

Su, insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe. Yemek yemeden haftalarca yaşayabilen insan, su içmeden ancak birkaç gün yaşayabiliyor. İnsan vücudu için bu denli önemli olan su, vücudumuzun yüzde 55-60’ını oluşturuyor. Susuz bir cilt zaman içerisinde kurumaya başlıyor ve bunun sonucunda çatlaklar ile kırışıklıklar oluşuyor. Ciltteki ve vücuttaki nemin korunmasının bir sırrı da yeterli miktarlarda su içmek. Su cildin ihtiyaç duyduğu nemin sağlanmasında son derece önem taşıyor.

Vitaminlerin Önemi

  • Genç ve güzel kalmak, cildi parlak göstermek için E vitamininden zengin besinlere ağırlık verin. E vitamini bitkisel yağlardan zeytinyağı ve ayçiçek yağında bulunuyor. Ayrıca fıstık, badem ve fındık da E vitamini deposudur.
  • A vitamini ve potasyum cildin parlak görünmesinde oldukça fayda sağlıyor. Her ikisi de yeşilliklerde bulunuyor. Özellikle marul bu açıdan zengindir. Koyu yapraklı yeşillikler antioksidandırlar ve bu yönüyle cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yardım ediyorlar. Cilt kanseri ve kırışıklıklara karşı koruma sağlıyorlar.
  • B vitamini cildin daha genç bir yapıya kavuşmasına yardımcı oluyor. Cilt daha parlak ve canlı görünüyor. B vitamini en çok tahıllar, süt, yumurta, et, balık, kurubaklagillerde bulunur.
  • C vitamini ciltteki solgunluğu gideriyor ve cilde renk katıyor. Domates, kivi, lahana, ananas, patates, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, limon, greyfurt, çilek, karnabahar, ıspanakta bolca bulunur.

Minerallerin Etkisi

  • Güzel ve sağlıklı bir cilt için kalsiyum alımı gereklidir. Kalsiyum yönünden zengin gıdalar  süt ve süt ürünleri ,brokoli, lahana, kurubaklagiller, kurutulmuş meyvelerdir.
  • Demir ise ciltteki solgunluğu gidererek daha canlı bir hal almasına yardımcı oluyor. Kansızlığa iyi geldiği için cildi daha güzel gösteriyor. Demir en çok; kırmızı et, tavuk, yumurta ve pekmezde bulunur.

Omega 3 Olmazsa Olmaz

  • Cilt sağlığı ve parlak bir cilt için beslenmenizde omega 3’e yer verin. Özelikle somon balığı omega 3 yağ asitleri yönünden çok önemli bir balıktır. Bu yönüyle cilt için de önemli bir koruma sağlıyor ve tahriş olmasını önlüyor. Ketentohumu, ketentohumu yağı, ceviz ve fındık omega 3 yönünden zengin diğer besinlerdir. Bu besinler de cildin parlaklığına katkı sağlıyor.

Yeşil Çay Mucizesi

  • Yeşil çay antioksidan özelliği ile ciltteki iltihaplanmayı azaltarak, daha parlak görünmesine yardımcı oluyor. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici özelliğe de sahip.