Kırmızı et ve tavuk etine göre daha az düzeyde yağ ve doymuş yağ içeren balık omega 3’ün yanısıra kaliteli proteinler, vitaminler ve mineraller yönünden çok zengin bir besin. B grubu vitaminlerden tiamin(B1), niasin (B3), pridoksin (B6), B12 ve yağda eriyen vitaminlerden A ve D’nin iyi kaynakları olarak kabul edilen balığın 100 gramı, özellikle A vitamini gereksiniminin %10-15’ini karşılıyor. Balık aynı zamanda folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin, iyi bir protein kaynağı.

İçeriğindeki sağlıklı yağların bozulmaması ve fazla yağ tüketiminden kaçınmak için balığı yağda kızartmak yerine haftada en az iki kez fırında, ızgara veya buğulama olarak tüketmeyi ihmal etmeyin. Özellikle somon, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklar Omega 3 yönünden zengindirler. Yılda kişi başında sadece 8 kg balık tükettiğimizi biliyor muydunuz?

1)Depresyonu önlüyor

Çin’de Qingdao Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof.Dongfeng Zhang önderliğinde toplam 150 bin kişinin katıldığı çalışmada çok balık yiyenlerin omega 3 etkisiyle depresyon riskinin %17 azaldığı belirtilmiştir. Mevsimsel duygu değişimi ve doğum sonrası depresyonu önlemek için balık yardımcı olabilmektedir.

2)Göz sağlığına destek

İçerisinde yüksek miktarda A vitamini bulunmasının etkisiyle haftada iki kez tüketilen balık göz sağlığını koruyor. Ayrıca omega 3 görme fonksiyonlarını da koruyucu özelliğe sahip. Balık ve istiridye gece görüşünü arttıran bir A vitamini formu olan retinol içeriyor.

3)Kalp krizi riskini azaltıyor

Birçok araştırma, balık tüketimi iyi olan kişilerde balığın içeridiği omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp krizini riskinin yarı yarıya indiğini gösteriyor. Omega 3, kan damarlarında pıhtı oluşumunu engelleyerek damar tıkanıklığını önlüyor. İnflamasyon (iltihap) azaltmaya yardımcı oluyor.

4)Kolesterolü düşürüyor

Yeterli balık tüketimiyle alınan omega 3 sayesinde kötü huylu kolesterol LDL düşüyor, iyi huylu kolesterol HDL artıyor. Aynı zamanda trigliserid seviyesini de düşürerek, kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor. Düzenli balık tüketimi, kalp-damar hastalıklarından kaynaklı ölüm riskini %36 oranında azaltabiliyor.

5)Eklem ağrıları için bire bir

Balığın pullarının yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği sayesinde eklem ağrıları azalıyor. Kemik yapısının temel maddesi olan kalsiyum kanın pıhtılaşmasını sağlıyor, eklemleri yapılandırıyor, kalp atışlarını düzenliyor ve sinir sistemini onarmaya yardımcı oluyor.

6)Zeka gelişimine destek

Omega 3,anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir. Bu yüzden hamilelik döneminde tüketilen balık, omega 3 sayesinde bebeklerin zeka gelişimini destekliyor. Köpek balığı, kiremit balığı, kılıç balığı ve kral uskumru ise yüksek seviyede civa içerdiğinden hamilelik döneminde tüketimi önerilmez.

7)Şeker hastaları için harika bir besin

Bilimsel araştırmalar balık tüketiminin çok olduğu toplumlarda şeker hastalığının düşük olduğunu gösteriyor. Ayrıca haftada iki kez balık tüketmek diyabeti olan hastalarda sık görülen böbrek rahatsızlığı riskini de azaltıyor. Tabii ki diyabet hastalarının balık üzerine tatlı veya meyve tabağı da tüketmemesi gerekiyor.

8) Cilt ve saç sağlığı için balık

Balık tüketimi iyi olan kişilerde E vitamini sayesinde cilt güzelliyor, selenyumun etkisiyle saç dökülmesi görülme oranı azalıyor. Avustralya'daki bir araştırma, balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığını, kırışıklık sorunuyla daha geç tanıştığını söylüyor.

9) Astım hastalarına iyi geliyor

Haftada iki kez balık tüketimi omega 3 yağ asitleri sayesinde astım ve alerjik hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor. Özellikle gebelik döneminde astım hastalığı olan annelerin tükettikleri balık sayesinde bebeklerinde astım ve alerjik hastalık riski yüksek oranda azalıyor.

10) Alzheimer riskini azaltıyor

Balıkta bulununan omega 3 yağ asidi sayesinde beyin ve sinir hücreleri gelişiyor, alzheimer/demans riski azalıyor.

Balık satın alırken dikkat!

Balık avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder bu yüzden satın alırken çok dikkat edilmelidir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir, bayat balığın göz bebekleri ise çökmüş, mat ve donuktur. Ayrıca taze balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde bir iz oluşmaz fakat bayat balığın üzerine elinizi bastırıp çektiğinizde iz kalır, balık eski şekline dönemez.