Merhaba!

Sizlere Allah’ın İlk önce Aydınlılara sonra İnsanlığa bahşettiği Aydın İncirinden bahsetmek istiyorum.

İncirin geçmiş insanlık tarihi kadar eskidir. Geçmişten günümüze birçok kavim, millet veya devlet geçmesine rağmen incir bitkisi halen varlığını korumakta ve halen birçok toplumsal grup tarafından da tüketilmektedir. Bu kadar uzun bir zamanda ve çok büyük bir coğrafyada tüketilmekte olan inciri sadece sıradan bir yiyecek olarak düşünmek yanlış bir kanaat olur.

İncir her şeyden önce bir kültür bitkisidir ve insanların kültürleri üzerinde önemli etkileri olmuştur. Kutsal sayılan kitapların hemen hemen hepsinde incir meyvesi geçmektedir; bu açıdan düşünürsek İncir kutsal bir meyvedir.

Aydın İnciri (Yemiş’i) doğadaki çiçeklenme, polen yapısı tamamen farklı bir yapıya sahip; zira çiçeklenme meyvenin içinde olup iğlek dediğimiz (Erkek İncir) meyvenin içinde oluşan, polen ile birlikte içinden çıkarak (haziran ayı içersinde) belli olgunluğa gelen incirin alt kısmında (mühürlü bölüm) girip üzerindeki polenleri bir kısmını bırakıp, çıkan bir sinek tabir ettiğimiz küçük bir canlı ile olgunlaşmaya başlamış olur.

Bu meyve eti, balı, çekirdeği olarak bizim tarafımızdan ayrı ayrı işlenmekte olup;

Eti’nin: Lif deposu olduğu, sindirim sistemini rahatlatıp çalışmasını,

Balı: Enerji verdiği,

Çekirdeği: İçersinde yüksek omega yağları bulundurduğunu çeşitli kaynaklara araştırma konusu olmuş ve hayata geçmiştir.

Halk tarafından yanlış bilinen bir hususu aydınlatmak istiyorum!

Kuru İncirin (yemiş) kurtlanması!!!

Kuru İncir hiçbir şekilde bozulmaz yapısını bozup çürümez, kokmaz doğal ortamda durduğu sürece sadece bünyesindeki su buharlaşır sertleşip yeme kalitesi düşer.

(Ambar güvesi) denilen doğada bulunan bir canlı İncirin dalında olgunlaşıp kurutma işlemi esnasında yumurtalarını bırakıp gider. Belli sıcaklık ve nem ile bu yumurtalar çatlayıp lavlalar oluşur, buradan bir zaman sonra çıkıp gider ve doğada yaşamına devam eder.

Bu yüzden kurtlanma değil; sadece ambar güvesi denile canlının kuluçka yeri dememiz gerekiyor.

Biz Aydınlılar Kuru İnciri (yemişi) yemeden önce sap kısmını aşağıya gelecek şekilde tutup, mühürlü kısmından ikiye yarar eğer içinde (ambar güvesi lavrası) var ise onu elimiz ile alıp atar, öyle tüketiriz.

Sizlere tavsiyem çiftçiden ürün talep ederseniz, Aman kurtsuz olsun demeyin; Çünkü o zaman çiftçi kimyasalla ilaçlama yapıyor, bu işlemde kimyasal kalıntı kalma ihtimali yüksek.

Sağlıklı yaşam için katkısız Doğal ürünler tüketin.

Balca Gıda olarak sizlere!

“Sizler için yaptık YİNGARİ” diyoruz…