Uyku bir ihtiyaçtır ve iyi ve sağlıklı bir yaşamın parçasıdır. Uyku düzeni beslenmeyi, beslenme de uyku düzenini etkiliyor. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar uykusuzluk ile obezite arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Peki nasıl bir etki oluşuyor? Uyku eksikliği vücutta açlığı düzenleyen hormon seviyesini harekete geçirerek iştahın artmasına sebep oluyor. Uykusuz kalmış kişilerde leptin adı verilen tokluk hormon seviyesi düşüyor, dolayısıyla yeme isteği artıyor. Yapılan araştırmalarda az uyku uyuyan kişilerin özellikle metabolizmalarının yavaşlamaya başladığı ve bol kalorili besin tüketimine yöneldikleri gözlemlenmiş. Beslenme düzenine sadık kalmak ve kilo vermek için yeterli uyku çok önemli.

Kaç saat uyumalıyız?

Normal bir uyku süresi yaklaşık 7-8 saat fakat bu durum hem kişiye hem yaşa göre değişen bir süreç dolayısıyla tam rakam vermek doğru olmaz. Uyku süresinin fazla olmasından çok kaliteli ve yeterli uyumak önemlidir. Ergenlikte olan bir bireyle yaşlı bir bireyin uyku gereksinimi aynı süre değildir.

Uyku Kaçıran Besinlere Dikkat

Kafein içeren yiyecek ve içecekler uykuyu kaçıran etmenlerde ilk sırada. Bu yüzden akşam yatmadan önce çay, yeşil çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmakta yarar var.

Uyku süresine geçişi hızlandıran yiyeceklerden süt, yoğurt, ayran, kefir, meyvelerden muz, kayısı uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Bunun dışında çok aç veya çok tok uyumak uyku kalitesini bozan diğer etmenler arasında.

Rahat Bir Uyku İçin Beslenme Önerileri

* Akşam yemeğinden sonra tatlı tüketmek yerine 1 su bardağı sütün içerisine tarçın ekleyin.

* Uyumaya yakın açlık hissettiğinizde grisini peynir, meyve kuruyemiş gibi hafif tercihler yapın.

* Kafeinli içecek ve yiyecekleri özellikle yatma saatinize yakın tüketmeyin.

* Gün içerisinde bol su için fakat akşama doğru fazla miktarda içmemeye özen gösterin.

* Sağlıklı bir yaşam tarzı belirleyin ve beslenmenize ek olarak hareketi hayatınıza katmayı ihmal etmeyin.