Fenerbahçe ve Galatasaray, Türk futbolunun başrolü olan asırları deviren iki kulüp. Bugün saatler  19.00’u gösterdiğinde bir kez daha karşı karşıya gelecek. Taraftarlar ve medya tarafından haftalar öncesinden oynanmaya başlayan maçın etkisi de 90 dakika ile de sınırlı kalmayacak. Ne kadar konuşursak konuşalım ne kadar yazarsak yazalım son sözü futbolcular söyleyecek. Her takımın her maçın kaderini belirleyen usta ayakları vardır. Bu maçta oynar mı oynamaz mı bilinmez fakat bu maçın adamı Fenerbahçe tarafı için çoktan Luis Gustavo Dias oldu. Geçen hafta Hatayspor’a konuk olan Fenerbahçe, 3 puanı aldı almasına ama Gustavo’yu kaybetmenin eşiğine geldi. Hatayspor maçının ilk yarısında sakatlanarak oyundan çıkan Gustavo’nun iyileşmesi  için  sarı-lacivertli taraftarlar dualar ediyor, sosyal medyada adını en üst sıralara taşıyor. Milyonların sevgisini kazanan oynadığı futbol ile takdir toplayan Brezilyalı Gustavo bu günlere nasıl geldi? 

Yeşil sahaların cesur yüreği olmasına rağmen ailesine olan düşkünlüğü nedeniyle futboldan bile vazgeçmeye hazır olan Gustavo, 16 yaşında annesini kaybedince hayatına bambaşka bir yol çiziyor. Ailesi tarafından futbola olan yeteneği küçük yaşta fark ediliyor Gustavo’nun. Brezilya coğrafyasının kaderi olan futbolda, yeşil sahalarda boy göstermek kendisinden çok annesi Mariane Dias’ın hayali. Gustavo, ailesine olan bağlılığı nedeniyle mahallede futbol oynamanın ötesine gitmiyor. Henüz 16 yaşında iken annesini kaybeden Gustavo, o andan itibaren annesinin hayalini gerçekleştirmek için tüm korkularını yıkıyor. Yeteneklerinin yanına cesaretini de ekleyen Gustavo, futbol sahnesinde basamakları adım adım çıkmaya başlıyor.

LUIS GUSTAVO DIAS'IN FUTBOL KARİYERİ

Guga lakaplı Gustavo, 2003 yılında Universal FC Rio Largo takımına katıldı. 3 yıl boyunca bu kulübün formasını terleten Guga, sergilediği performans ile Brazilya’nın köklü ekiplerinden Corinthians kulübünün dikkatini çekti ve  transferi kısa sürede tamamlandı. Burada yükselme hayali kuran Guga biraz daha beklemek zorundaydı. Corinthians’la sözleşme imzaladıktan hemen sonra 2006 yılında Regatas’a kiralandı. Burada 14 maçta forma şansı bulan Guga, ilk gol sevincini de burada yaşadı. Bir sezon sonra Corinthians’a döndüğünde ikinci kez kiralanarak Almanya 2.Lig ekiplerinden Hoffenheim’a gönderildi. Takımının değişmez isimlerinden olan Guga, hiç gol ve asist katkısı vermemesine karşın 27 maçta forma giydi ve Alman ekibinin BundesLiga’ya yükselmesinde büyük katkı verdi. Hoffenheim, 2008’de Guga’ya 1 milyon Euro bedelle bonservisini Brezilya ekibinden aldı. Hoffenheim, BundesLiga’daki ilk sezonunda beklentilerin çok üstünde performans sergiledi ve sezonu 7’inci sırada tamamladı. Kulübüyle birlikte Gustavo’da adını futbol dünyasına iyiden iyiye duyurmayı başardı o sezon 29 maçta forma giydi. Alman ekibinin formasını 2 yıl daha terleten Guga burada toplam 109 maça çıktı ve 3 gol atıp 2 asist yaptı. Stoper, sol kanat ve defansif orta saha mevkilerinde oynayabilen Guga, en iyi performanslarını orta sahada sergiliyordu. Birçok kulübün transfer listesinde olmasına rağmen Almanya’nın yazılı olmayan transfer kuralına o da uydu. Bir futbolcu genç ve yetenekliyse onu Bayern Münich satın alır. Öyle de oldu. Genç Brezilyalı, 17 milyon Euro transfer bedeliyle Almanların devine transfer oldu. Burada adını dünyaya duyuran Guga, ilk lig şampiyonluğunu, ilk şampiyonlar ligi şampiyonluğunu,  burada kazandı. Alman ekibinin formasını terletirken ülkesi Brezilya’nın milli takımında da düzenli olarak forma giymeye başladı. Brezilya Milli Takımı ile FİFA Klüpler Dünya Kupası’nı da kazandı. 2016 yılına kadar milli takımının forması 40 kez giyen Gustavo, daha sonra milli takıma bir kez daha davet edilmedi. Bayern Müncih’te iki buçuk sezon forma giyen Gustavo, kulübün kadroda kökü revizyon kararı ile birlikte bu kez rotasını Almanya’nın önemli kulüplerinden Wolfsburg’a çevirdi. 4 sezon kaldığı Wolsfburg’da, Almanya  Kupası ve Almanya Süper Kupası’nı kazanırken takımın vazgeçilmezlerindendi. Kadro kalitesi olarak yetersiz kalan ve ligde de küme düşmenin eşiğine gelen Wolsfburg’tan ayrılan Gustavo’nun yeni adresi Fransa’nın Marsilya kulübü oldu. Burada geçirdiği iki sezon boyunca 98 maça çıkan Gustavo, 10 gol atıp 2 de asist yaptı. 2019 yaz transfer döneminde ülkemize Fenerbahçe ile ‘merhaba’ diyen Gustavo, kısa sürede hem karakteri hem de oynadığı futbol ile sadece sarı-laciverte gönül vermiş taraftarların değil herkes tarafından takdir edilen bir oyuncu. Bugün belki derbide forma giyecek belki giymeyecek bunu maç saatinde öğreneceğiz ama yeşil sahaların cesur yüreği Guga, bu günlere işte böyle geldi.