İYİ Parti Çine İlçe Başkanı Derya Kamil Karaca, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) çiftçilerden talep ettiği yeraltı su ücretlerine tepki gösterdi. Karaca, “Çiftçilerimiz tohum, gübre, prim desteği beklerken, bu uygulamayla adeta cezalandırılıyor” dedi.

Yeraltı su ücretlerinin çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü ifade eden İYİ Parti Çine İlçe Başkanı Derya Kamil Karaca, “Devlet Su İşleri (DSİ), Çine ilçemizde arazilerini yer altı sularıyla sulayan çiftçilerden elektrik maliyetlerini bahane ederek para talep ediyor. DSİ, babaları veya dedeleri zamanında kendi imkanlarıyla derin su kuyuları açarak yer altından sulama amaçlı su kullanan ruhsatsız artezyenlerden abonelik için 7.000,00 TL, dekar başına da 40,00 TL ücret istiyor. Girdi maliyetleri her gün yükselen; tohum, gübre, mazot fiyatlarıyla perişan hale gelmiş çiftçilerimizin üzerine bir de DSİ’nin bu uygulaması, Çine’li çiftçilerimizi kara kara düşünmeye sevk etti” dedi.

“ÇİFTÇİLER İMZA TOPLAMAYA BAŞLADI”

Karaca, açıklamasına şöyle devam etti:

“Karakollar, Kahraman, Yolboyu, Cumalı, Özeren, Bucak, Çaltı, Altınova, Esentepe ve Kabataş mahallerimiz başta olmak üzere tüm Çineli çiftçilerimiz bu konuda ki sıkıntılarını dile getirmek için imza toplamaya başladılar. Çiftçilerimizin ilgililerden isteği, onurlu bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmek için kendilerine destek verilmesi, sahip çıkılmasıdır.  Bir tarafta lüks yatlara verilen yakıtta ÖTV alınmazken, diğer tarafta çiftçinin traktörüne aldığı mazota ÖTV uygulanıyor. Çiftçimiz yakıtta ÖTV indirimi beklerken, DSİ’nin bu yeni ücretleriyle hayatını idame ettirmesi daha da zorlaştırılıyor.

“SULAMA BİRLİĞİNİN KAPATILMASI DOĞRU DEĞİL”

Çiftçilerimiz tohum, gübre, prim desteği beklerken, bu uygulamayla adeta cezalandırılıyor. Çiftçilerimizin talebi, devlet kurumlarımız tarafından, rahat nefes alabilecek desteklerin sağlanmasıdır. Ayrıca, Çine’deki 7 barajın bağlı olduğu sulama birliğinin kapatılarak, tek barajı olan Koçarlı sulama birliğine bağlanması da doğru değildir. Bu durumun da acilen düzeltilmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda başta DSİ olmak üzere; hükümetten, devletten ve dolayısıyla iktidar milletvekillerinden;

1- Eski ruhsatsız kuyulardan talep edilen abonelik ve su ücretleriyle ilgili uygulamanın hemen durdurulmasını,

2- Çine Sulama Birliğinin yeniden kurulmasını,

3- Yakıttaki ÖTV’nin kaldırılmasını, acilen talep ediyoruz.

Bu konuda çiftçilerimizin seslerini duyurmak için başlatmış oldukları onurlu hak arama mücadelesine ve imza kampanyasına destek veriyor, her daim yanlarında ve destekçileri olacağımızı ifade etmek istiyorum.”