AK Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay Gülaştı, Malazgirt zaferinin yıl dönümü nedeniyle açıklamada bulundu. Tarihin seyrinde çok büyük bir kırılma noktası olduğunu belirten Gülaştı, "Güçlü bir gelecek tasavvuru güçlü bir tarih bilinci ile mümkündür" dedi.

Gülaştı, Malazgirt ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Malazgirt; Anadolu topraklarının milletimize vatan olarak açıldığı şanlı bir zaferdir. Orta Asya’dan Anadolu topraklarına uzanan Türk akınları ile bu topraklardaki demografik-dini yapı da kesin olarak değişmiş ve Anadolu toprakları Türkleşmiş ve İslam medeniyetinin yeni yurdu olmuştur. Genç Selçuklu devletinin komutanı Alparslan ordusuyla böylesi bir zafere Bizans karşısında imza atmıştır. Bizans, Büyük Selçuklu devleti karşısında mutlak bir mağlubiyete mahkûm olmuştur.

Ayrıca Anadolu’nun kapılarının kesin olarak Türk milletine açılması ile 11.yy’da İslam dünyasında gayri-Arap bir hilafetin yönetime geçmesi açısından Malazgirt bir milat olmuştur. 11. yy İslam tarihi açısından Türk dönemi olarak adlandırılır.

Malazgirt; topyekûn bir milletin ortak tarih şuurunun, ortak geçmişinin, azminin mücessemleşmiş (somutlaşmış) halidir. Güçlü bir gelecek tasavvuru güçlü bir tarih bilinci ile mümkündür. Geleceği tasarlarken böylesi büyük zaferleri ve olayları yâd ederek mazi ve âti arasında bir vefa köprüsü de inşa etmiş olmaktayız. Bu, yeni neslin ve milletimizin tarih şuuru kazanmasında vazgeçilmez bir vazifedir.

Anadolu, büyük fetih sonrası adım adım; karış karış imar edilmiştir. Medreseler, kervansaraylar, imarethanelerle donatılmıştır. Türk-İslam kültür ve medeniyetinin muhteşem eserleriyle yeniden inşa edilmiştir. Horasan’dan Anadolu’ya gelen tasavvuf erbâbı da manevi iklimin yeşermesi ve Anadolu’nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında büyük rol üstlenmişlerdir.

Kısacası 1071 Malazgirt zaferi, tarihin seyrinde çok büyük bir kırılma noktası oluşturmuştur. Böylesi bir zaferi geçmişin tozlu sayfalarında bırakmak büyük komutan Alparslan ve yiğit ordusuna vefasızlık olacaktır. Şanlı tarihimizin her bir zaferini günümüzde yâd ederek gelecek kuşaklarla fikir sentezini sağlamamız gerekir. Güçlü yarınlarımız köklerimizin, kadim değerlerimizin ve kıymetli şahsiyetlerimizin hatıralarının canlı tutulması ile inşa edilecektir"