CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız ve Süleyman Bülbül, Aydın Süt Üreticileri Birliği’ni ziyaret ederek üreticinin sıkıntılarını dinledi. CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin’in de yer aldığı ziyarette, Birlik Başkanı Servet Başkaya tarım sektörüyle ilgili verilen sözlerin tutulmadığını ifade etti.

Üreticilerin sıkıntılarını paylaşan Servet Başkaya, “2020’nin son 4 ayında doğan buzağılarımız var. Daha destekleri verilmedi. Süt desteklemeleri de 2021 yılından hemen hemen 9 ay oldu ödenmedi. Şimdi yeni bir takvim belirlediler. Sadece süt değil, tarımla ilgili desteklemelerden hiçbiri ödenmedi. Sürekli bir yıl geriden gidiyoruz. Örneğin, 2021 yılı desteklemeleri 2022 yılı bütçesinden veriliyor” dedi.

“RUSYA 80 MİLYON TON BUĞDAY ÜRETİRKEN TÜRKİYE HALA 21 MİLYONDA”

Sulama projelerinin hayata geçirilmesi ve üretimle ilgili tarımda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Başkaya, “2000’li yılların başında Türkiye yağışlar güzel olduğu zaman 21 milyon ton civarında buğday üretiyordu. O tarihlerde Rusya, 35 milyon ton buğday üretiyordu. Bugün aradan 20 yıl geçti. Türkiye hala 21 milyon tonda, Rusya 80 milyon tona çıktı. Nasıl çıktı? GAP’ın daha yüzde 45’i sulanmıyor. Sulananlar da vahşi sulamayla sulanıyor. Batı Anadolu Projesi vardı. Konya Ovası, Kayseri, Aksaray gibi iller bu projeyle sulanacaktı. Kebandan, Atatürk Barajı’ndan Konya’ya su getirmek bu kadar mı zor?” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİ İKLİMİN VE TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILMIŞ”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP PM Üyesi, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da, “Üretici, iklimin ve tüccarın insafına bırakılmış. Buna karşı Türkiye’nin tarımsal kalkınma planlamasına ihtiyacı var. Yeni baştan ele almak zorundayız. Üretimden, maliyetin düşmesinden, tarımın örgütlenmesinden, piyasanın yeniden planlanmasına, hepsinin pazarlanmasına kadar yeniden bunların yapılması lazım” dedi.

“İKTİDAR CEZAEVİ YAPMAKLA UĞRAŞIYOR”

Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süt üreticilerinden ‘geçen yılın buzağı desteklemelerini alamadık’ diye şikayet var. ‘2020 yılının desteklemelerini tamamını alamadık’ diye şikayet var. Bir başka şikayet, ürün, süt, yem dengesi tutmuyor. 3 lira 10 kuruş süt. Buna göre yemin 1 lira olması lazım ama o denge hala yok. Vergiler yüksek, yem yüksek, hayvanlarla ilgili ilaç maliyetleri yüksek. İktidar diyor ki; ‘siz hayatta kalırken Allah’a emanet ama sütün geliri, yük taşıması geldi mi biz taşımayacağız’.

Cezaevi yapmakla uğraşıyor Aydın’daki iktidar. Aydın’daki okulun, çiftçinin sorununu çözmekle uğraşmıyor.”