CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Avukatlık Kanunu’nun iki maddesinde değişiklik yapılması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Bülbül, ilçelerdeki baro temsilcilerinin atamayla değil seçim yoluyla belirlenmesini ve mesleğine yeni başlayan genç avukatlar için bir yeterlilik sınavı yapılmasını istedi.

TEKLİF KABUL EDİLİRSE İLÇELER DE SEÇİME GİDECEK

İlçelerdeki baro temsilcilerinin atamayla değil, seçim yoluyla belirlenmesi için teklif veren Süleyman Bülbül, teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Baroların başkanlarını kendilerinin seçebilmesi, onlara anayasa ve kanunlar çerçevesinde tanınmış demokratik bir haktır. Fakat mevcut yasal düzenleme barolara verilen demokratik hakkı, onların ilçe düzeyindeki temsilciliklerine tanımamaktadır. Açılan temsilciliklerde de barolarda olduğu gibi seçim sistemin olması gerekir.”

Bülbül’ün kanun teklifi kabul edilirse, ilçelerdeki baro temsilciliklerinde bundan sonra seçim sandıkları kurulacak. 

AVUKAT OLMAK İÇİN SINAV ŞARTI

Bir diğer düzenleme ise avukatlık mesleğine yeni başlayan genç avukatları ilgilendiriyor. Bülbül, kanunda yer alan avukatlığa kabul şartları arasına “staj sonu yeterlilik sınavında başarılı olmak” hükmünün eklenmesini teklif etti.

Bununla avukat adaylarının mesleğe hazır olup olmadıklarının ölçümünün yapılmasının amaçlandığını belirten Bülbül, “Avukatlık mesleği yurttaşlarımızın bilgi birikimine ve uzmanlığına güvenerek vekil tayin ettiği temsiliyettir. Hem hukuk sistemimizin daha akılcı işlemesi hem de yurttaşlarımızın avukatlık mesleğine olan itibarının bir kat artması için avukatların yeterliliği son derece önemlidir. Bu teklifle genç avukat adaylarımız girecekleri yeterlilik sınavıyla mesleğe daha hazır hale geleceklerdir” dedi.