Kurban eti yıkanır mı? sorusu Kurban Bayramı'nda en çok araştırılan konulardan biri oldu. Kurban etini en iyi şekilde saklamak isteyen vatandaşlar konuya dair detayları merak ediyor.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Kurban eti yıkanmalı mı yoksa yıkanmamalı sorusu merak ediliyor. Kurban kesiminin ardından yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Öncelikle kesim işleminde sonrası sonrasında kullanılan bıçak, kap ve diğer malzemelerin hijyenik standartlarda olmasına dikkat edilmelidir.

Kurban eti mümkün olduğu kadar büyük parçalar halinde kesilmeli bu şekilde pay edilmelidir. Bu işlemin ardından hemen etin soğutulması gerekir.

Kurban etinin kesimin hemen ardından kıyma yapmak doğru değildi. Bu hata et yüzey alanının genişlemesine ve mikroorganizma üremesi için uygun bir alana dönüşmesine enen olur.

Kurban eti kesimden sonra +4/ +5 derece sıcaklıkta bekletilmelidir. Et hemen tüketilmemeli, soğukta bekletilmelidir. Saklanacak etler de derin dondurucuda saklanmalı ya da kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir.

Kırmızı etin donma noktası -1.5/ +1.7 derece arasıdır. Etin muhafaza edildiği ortam ne kadar soğuksa o kadar uzun süre saklanabilir. -18 derece derin dondurucuda saklanan kırmızı et 8 ay boyunca güvenle muhafaza edilir.

Saklama alanı olarak no-frost bölümler değil derin dondurucular tercih edilmelidir. Çünkü no-frost bölümler hem küçüktür hem de yalıtım noktasında iyi değildir.

KURBAN ETİ SAKLAMANIN EN İYİ 9 YOLU

Çocukluğumuzun silinmez anılarının yaşandığı zamanlardır bayramlar. Şeker bayramı birçok çocukta bir şeker çoşkusu yaratırken, Kurban bayramı ise kimi çocukta hüzün, kimi çocukta şaşkınlık yaratır. Büyüklerin ise en telaşlı anları kurbanlık seçimi ile başlar, taze etlerin bir aile yemeğinde sofraya gelişine kadar devam eder.

Sofralarımızın vazgeçilmez lezzet unsuru kırmızı etin bizden beklediği özen ise ne yazık ki kurban etinin tamamen tüketimine kadar devam ediyor. Uygun koşullarda kesilmeyen, pişirilmeyen, belirli sıcaklıklarda bekletilmeyen etler ise hayvanlardan insanlara şarbon, tüberküloz tenya, salmonella gibi hastalıkları bulaştırabilmekte.

"Kurbanı hemen kesildikten sonra yemeyin"

Keservuran, "Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" diye konuştu.

"Kurban Etleri -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede uzun süre muhafaza edilebilir"

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıda sarılarak, -2 derece sıcaklıktaki buzdolabında bir kaç hafta saklanabilir. Etler soğuk depolarda –32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir.