Pandemi döneminin başından bu yana mart ayı, ikinci yeni normalin başladığı ay olacak. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bundan böyle yüksek ya da çok yüksek riskli iller için farklı tedbirler alınacağını duyurdu.

Kurallara uyan illerde ise hayat daha normal olacak. İllerin iki haftalık süreyle vaka artışları kontrol edilecek. Vaka sayısını düşüren iller açılmayla ödüllendirilecek, diğer iller ise yasaklarla gündeme gelecek. Bu nedenle görev vatandaşa düşüyor.

KURALLARI İHLAL EDENİ BİLDİRİN

Yetkililer de vatandaştan destek bekliyor. Kırklareli Valiliği vatandaşlara, kuralları ihlal edenleri ihbar etmeleri çağrısında bulundu, ‘Dinamik Denetim Süreci´nde kuralları ihlal edenlerin ihbar edilmesini istedi.

Valilik açıklamasında, “HES (Hayat Eve Sığar) uygulaması üzerinden ‘ihbarda bulun’ özelliği ile kural ihlallerini bildirin, salgının kontrol altına alınmasına destek olun” denildi. Peki nedir HES İhbar?

EN YAKINDAKİ MOBİL EKİBE...

“Hayat Eve Sığar” uygulamasındaki “ihbar” bölümü ile işletmeler ya da toplu etkinliklerde maske, mesafe ya da hijyen kurallarına uyulmaması durumunda, yetkililere bildirimde bulunulabiliyor. İhlal bildirimi, en yakında yer alan denetim ekibine, tıpkı filyasyon sisteminde olduğu gibi mobil olarak bildirilerek, anında değerlendiriliyor.

Ana menüde bulunan “İhbarda Bulun” menüsünden başlık ya da işletme adı belirtilerek, ihlalin açıklaması ve açık adres belirtiliyor ya da konum paylaşılabiliyor. Hatta ihbara ait fotoğraf da uygulama üzerinden eklenebiliyor. Bu ihbar yapıldıktan sonra emniyet derhal harekete geçiyor ve ihlal yaptığı iddia edilen yer veya kişileri yerinde denetliyor. Böylece milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği COVID-19’a karşı mücadele daha sıkı yürütülmüş oluyor. Ayrıca diğer birimler de, koronavirüs önlemleriyle ilgili rutin kontrollerini sürdürüyor. İhbar ve ihlal türünü açılan sekmeden seçin, alandan fotoğraf çekmek isterseniz butona basın. Daha sonra alandan çektiğiniz veya galeriden seçtiğiniz fotoğrafı ekleyin. Fotoğrafı ekledikten sonra gönder tuşuna basın, ihbarınızın alındığına dair mesaj göreceksiniz.