AK Parti Aydın Milletvekili, MKYK Üyesi Metin Yavuz, Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Özbuğday, Genel Sekreteri Dr. Kenan Yalvaç, Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu ve federasyon temsilcileri ile birlikte Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece'yi ziyaret etti.

KAÇAK TOHUMA İZİN VERİLMEYECEK

Pamuk sektöründeki kaçak tohum sorununun gündeme geldiği görüşmeyle ilgili bilgi veren Metin Yavuz, “Tohum talebinin başlayacağı döneme yaklaştığımız bu günlerde, Bakanlığımızca kaçak tohumun üzerine çok ciddi şekilde gidilmesi, AB' de olduğu şekilde teknik tolerans değeri tanımlaması ve tohum sektöründeki bulaş probleminin 5977 No’lu yasadaki ceza maddeleri dışına çıkarılmasının yanı sıra 2021 yılında ekim için ihtiyaç olacak olan 15.000 ton sertifikalı tohumun tedarik edilmesi ve piyasada kaçak tohumun engellenmesi ile bulaş probleminin önüne geçilmesi ve son olarak pamuk tohumlarının analizleri bakımından sektörde yaşanan sorunlar ve çözümleri bakımından kıymetli bakanımızla istişarelerde bulunduk” dedi.

ARI ÖLÜMLERİNİ ENGELLEMEK İÇİN DÜĞMEYE BASILDI  

Tarımsal ilaçlamadan dolayı yaşanan arı ölümlerini engellemek ve gezici arıcıların ulaşım sorununu çözmek için de fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Yavuz, şu bilgileri verdi:

“Plastik fiyatı ağırlıkla belirlenir. Büyükbaş plaka ağırlığı kovan plakasının 4 katı, küçükbaş küpesi kovan plakasının 1,5 katı olmasına rağmen küçükbaş 250 kuruş, büyükbaş 750 kuruş olarak satılmakta. Bunların yanı sıra, tarımsal ilaçlamalardan dolayı yaşanan yoğun arı ölümlerini engellemek için İl, ilçe Tarım Müdürlüklerimiz ve muhtarlarımız ile koordineli bir şekilde çalışılması, gıdada taklit ve tağşişin önlenmesi bakımından özellikle Maliye Bakanlığımızca ortak yürütülecek çalışmalar ile örneğin müstahsil makbuzlarının incelenmesi gibi denetimlerin sıklaştırılması ve yine gezici arıcı çiftçilerimizin ulaşımda sorun yaşamamalı bakımından arı sevklerinin 5 gün sınırının 10 güne çıkarılması konularında bilgi alışverişinde bulunduk.

Oldukça faydalı geçen toplantımızın tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, ilgisi ve desteklerinden dolayı kıymetli bakanımız Sn. Ayşe Ayşin Işıkgece’ye teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle her zaman üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”