Araçlarımızda doğru lastik seçimi ve lastiklerin düzenli bakımı, hem güvenliğimiz açısından hem de konfor açısından dikkate alınması gereken bir konudur.

Lastikleriniz en az aracınızın freni kadar önemlidir.

Unutmayalım ki yol ve araç arasında sizi tutan tek şey lastiklerinizdir. Aydın’da mecburiyet olmamasına rağmen, kış koşularının daha sert geçtiği illerimize seyahat yapan kişilerin kullandığı, araçlardaki kış lastiğini takma zorunluluğu bu yıl da 1 Nisan itibariyle sona eriyor. Dolayısıyla yaz lastikleri takılmaya başlanıyor.

Doğru saklama koşullarıyla lastiğimizin ömrünü uzatmamız mümkün, bunun için birkaç konuya değinmek isterim.

Lastiklerinizi uzun süreli depolarken; kuru ve iyi havalandırılmış ortamda, zemine en az 10 santimetre mesafede dik şekilde yerleştirilmeli ve güneş ışığından korunmalıdır. Lastikleri yatay biçimde üst üste koymak zorunda kalırsanız, olası şekil bozukluklarını engellemek için ayda bir defa lastikler alt-üst yapacak biçimde döndürülmelidir.

En çok yapılan yanlışlardan biri de lastiğinizi temizlerken arap sabunu, cila, deterjan veya petrol türevi maddeler içeren kimyasalların kullanılmasıdır. Bu gibi kimyasal maddeler lastiğinizin ömrünü kısaltacağından, kullanmaktan kaçınılmalısınız.

Bunun yanında ‘Doğru lastik kullanımı nasıl olmalı?’ sorusu da önemli. Öncelikle aracınıza uygun lastik seçimi yapmalısınız. Lastiğin üzerindeki yükü emniyetli bir biçimde taşıyabilmesi için, araç el kitabında belirtilen ebat, yük endeksi ve hız sembolüne sahip lastikleri tercih etmelisiniz.

Doğru hava kullanımı lastiğin hızlı aşınmasını engelleyen faktörlerin başında gelir. Havası fazla lastiklerin sırt merkezi, havası az lastiklerin ise omuz kısımları daha çok aşınır. Ayrıca yol ve iklim şartları da lastiğin ömrünü etkileyen unsurların başında gelir.

Lastik, yük altında esneme ve hız gibi faktörlerin etkisiyle ısınır. Dışarıdaki havanın ve yol yüzeyinin bu ısıyı emerek lastiği soğutması gerekir. Ancak ilimizdeki sıcak yaz aylarında bu işlem zor olduğundan, lastikler daha çabuk aşınacaktır.

Lastiklerinizin havasını en az 15 günde bir kontrol edin. Yaz aylarında uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken lastiklerin hava basıncını 2 PSI artırın ve diş derinliği 1.6 milimetreye düşen lastikleri mutlaka değiştirin.

Lastiklerinizi uzun süreli kullanmak ve güvenle yol almak için yılda en az bir kez uzman kontrolünden geçirmeyi de ihmal etmeyin. Siz ve sevdiklerinizle güvenli yolculuklar dilerim.