İngiliz botanikçi Davis tarafından, 1960’lı yıllarda Samson Dağları’nda tespit edilen ve Kirazlı Dağlarında son bireyleri kalan Aydın Ölmez Çiçeği, Kuşadası’nda Tülüşah ve Çan Çiçeği’yle birlikte en önemli endemik türler arasında yer alıyor.

Bilimsel adı Helichrysum heywoodianum olan Aydın Ölmez Çiçeği’nin doğada yaşanan tahribatlar nedeniyle Kirazlı Dağlarında sadece 11 tane kaldığı tespit edildi.

“İKİ ELİN PARMAĞI KADAR KALDI”

Konuyla ilgili bilgi veren Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Kuşadası’nın diğer 2 önemli endemik türü olan Tülüşah (Rhaponticoides mykalea) ve Tüylü Çan Çiçeği (Campanula tomentosa), Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tür Koruma Eylem Planına alınmıştı. Bizimde destek verdiğimiz bu çalışmalar başarılı bir şekilde devam etmektedir. Diğer endemik türler gibi, Aydın Ölmez Çiçeği’yle ilgili bir Tür Koruma Eylem Planı’nın yapılması endemik bitkinin geleceği açısından çok önemlidir. Eğer iki elin parmakları kadar kalan bitkiyi koruyamazsak, bir tür daha yok olmuş olacaktır” dedi.

“KUŞADASI ZENGİNLİKLERİNE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDA”

Sürücü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin önemli turizm kentleri arasında olan Kuşadası, dünyada yaygınlaşmaya başlayan botanik turizmi açısından da bünyesindeki doğal zenginliklere sahip çıkmak zorundadır. Kum, güneş, deniz turizminin artık sıradan hale geldiği turizm faaliyetlerinde, böylesine önemli doğal kaynak türleri çok önemlidir. Kuşadası ekolojik hassasiyeti olan ve sürekli küçülen yeşil alanlarına sahip çıktığı takdirde hem endemik türlerini hem de yaban hayatını korumuş olacaktır.”