Vücutta en çok bulunan mineral kalsiyumdur ve kalsiyumun yaklaşık yüzde 99’u kemiklerdedir. Kalsiyumu, kemiğe özünü veren ve dayanıklılık kazandıran bileşendir ve kalan kalsiyum kanda ve hücre içindeki ve dışındaki sıvılarla çözülür. Bu çözülmüş kalsiyum, sinir iletilerinin idare eder, kalp atışınızı düzenler ve diğer tüm hücre fonksiyonlarını kontrol eder. Kalsiyumun esas faliyeti kemiklerle ilgili olmakla birlikte sağlığın korunmasında başka roller de oynamaktadır.

Kolon kanseri: Son yirmi yılda yapılan farklı tip ve büyüklükte araştırmalar, süt ve kalsiyum desteklerinden kalsiyum alımının artmasının kolon kanserine karşı orta düzeyde bir koruma sağladığını gösterdi.

Kan basıncı: Kalsiyumdan yana zengin bir beslenme ya da kalsiyum desteği almak kan basıncını düşürebilir. Yeterli kalsiyum almak yaşın ilerlemesiyle kan basıncında ortaya çıkma eğiliminde olan kademeli artışı engellemeye de yardımcı olabilir.

Kilo kaybı: İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar süt ürünleri tüketimiyle kilo kaybı arasında bir bağlantı kurdu tabii kalori alımı da azaltıyorsa.

Kalsiyum Oranı Yüksek Olan Gıdalar

Süt ve süt ürünlerinden (süt, yoğurt, ayran, peynir...) sonra sırasıyla en çok kalsiyum içeren besinler koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve kurubaklagillerdir.

Fazla Kalsiyum Zararlı mı?

Böbrek taşı: Fazla kalsiyumun böbrek taşı oluşumuna katkısı henüz belirlenmemiştir ancak bazı araştırmalar kalsiyum ve D vitamini takviyesi kullananların böbrek taşı riskini arttırdığını göstermektedir. Özellikle az su ve fazla kalsiyum tüketimi kişilerde riski yükseltmektedir.

İlaçlarla etkileşimi: Fazla kalsiyum, antibiyotikler, tiroid ilaçları, osteoporoz ilaçları ile etkileşime girebilirler. Düzenli ilaç kullanıyorsanız kalsiyum takviyesi almadan önce doktorunuza mutlaka başvurmalısınız. Ayrıca kalsiyumun fazla alımı demir, çinko, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin emilimine de olumsuz etki eder.

Kalsiyum Eksikliği Nelere Yol Açıyor?

Vucütta kalsiyum eksikliğini belirlemek kısmen kolaydır. Eğer sık sık kaslarınıza ani kramp girip ağrı oluşuyorsa, kan basıncının yükselmesi, kalp çarpıntıları oluşuyorsa, dişlerin çabuk çürümesi, diş eti rahatsızlıkları oluşuyorsa ve hipertansiyon gibi belirtiler kalsiyumun eksik olduğunu gösterebilir.

Diğer vitamin ve mineraller gibi sağlıklı yaşamın yapı taşı olan kalsiyum minerali düzenli olarak kalsiyum içeren gıdalar aracılığı ile alınmalıdır. Böylece vücudumuzu olası rahatsızlıklardan korumuş oluruz.Kalsiyum fazlalığı da vücuda zarar verdiğinden kalsiyum tüketimi aşırıya kaçmamalı, özellikle kalsiyum takviyesine dikkat edilmelidir.