Geçtiğimiz gün İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde Psikoloji Bölümü açıldığı haberi gündeme geldi. Başta Türk Psikologlar Derneği olmak üzere, alanda çalışan meslektaşlarım, Psikoloji öğrencileri, akademisyenler, alanımıza yakın çalışan meslek mensupları ve duyarlı pek çok kişi konuya tepki gösterdi.

Çünkü…

Psikoloji eğitimi hem teorik hem uygulamalıdır. Gözlem görüşme teknikleri, deneysel psikoloji, araştırma teknikleri, ölçme değerlendirme, istatistik, psikolojik testler, kişilik ve zeka testleri gibi pek çok uygulama dersimiz bulunmaktadır. Dolayısıyla Psikoloji eğitimi açıköğretim mantığına aykırıdır. Söz konusu girişim gerçekleşirse, 4-5 yıl sonrasında alanda yetkin olmayan binlerce Psikoloji mezunu olacak. Akıl mantık almıyor, çok üzücü. Ki zaten mezun sayısı çok fazla, istihdam sorunu günden güne artıyorken…

Uzaktan eğitimle Türkiye’de denkliği olmayan, yurt dışındaki üniversitelerden Psikoloji alanı ile ilgili lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan, medyada insanları yanlış yönlendiren, hatta kandıran kişilerle ilgili yıllardır mücadele veriyoruz. Meslek yasamız çıkarılsın, hem alanda hizmet veren ruh sağlığı çalışanları olarak bizlerin hakları korunsun, hem psikolojik hizmet alanların hakları korunsun derken daha kötüye gidiyoruz. 

Akredite olmayan psikoloji bölümlerinden mezun, yetkin olmayan kişilerin terapistliğe soyunmasıyla ve sahte psikologlarca mağdur edilen pek çok kişi var. Böyle bir girişim, daha fazla insanın maddi manevi sömürülmesinden başka işe yaramaz! Böyle bir girişim, kendini psikolog olarak tanıtıp yıllardır insanları sömürenlerin yaptıklarını meşrulaştırmak, ekmeklerine yağ sürmektir! “Kapı gibi diplomam var, terapi de yaparım, fenomen psikolog da olurum.” demesinin yolunu açmaktır! Böyle bir girişimin amacı, yetkin psikologlar yetiştirmek değil, üniversitenin kasasına para kazandırmaktır!

Ayrıca İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü hocalarının konu hakkında bilgisi ve onayı olmadığı ortaya çıktı. En kısa zamanda geri adım atılmasını sağlayabilmek için, derneğimiz bir komisyon oluşturdu,  toplantılar planlandı, YÖK ile temas kuruldu, ulusal ve yerel medya ile iletişime geçildi, imza kampanyası başlatıldı.

Duyarlı olan her bireyin konuyla ilgili haberleri, paylaşımları yaygınlaştırmasını, tepkilerini dile getirmesini bekliyoruz. Halk sağlığı için ciddi tehdit oluşturduğu için, halkımızın tepkisi büyük önem arz ediyor. 

Daha önce Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Psikoloji bölümü açma girişimi olmuş ve yapılan itirazlar sonuç vermişti. Umarım bu sefer de bu büyük yanlıştan dönülür.