İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in 31 Temmuz 2019 tarihinde zeytinyağı üreticilerinin sorunlarının çözülmesi ve desteklerin artırılması talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine Bakan Pakdemirli’den olumsuz yanıt geldi.

Aydın Sezgin’in, zeytinyağı üreticilerine kilogram başına verilen 80 kuruş desteğin AB ülkelerindeki 8 lira düzeylerine çıkartılmasını talep ettiği önergeye verilen yanıtta Bakan Bekir Pakdemirli, desteklerin bütçe imkanları dahilinde yapıldığını belirterek zeytinyağında mevcut desteklere ilave bir desteğin söz konusu olmadığını belirtti.

Soru önergesine Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtı değerlendiren Aydın Sezgin, “Bütçe yetersizliği nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üreticilerine destek verilmeyeceği anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Sezgin önergesinde, “Ülkemizde zeytin ve zeytinyağı üretim maliyetleri, birçok diğer üretici ülkeye oranla daha yüksek. Girdi maliyetlerinin yüksek olması, özellikle uluslararası rekabet açısından üreticileri çok zor duruma sokuyor. Üreticilerimizin rekabet gücünü koruyabilmek amacıyla, diğer üretici ülkelerde sağlanan benzer düzeyde destekleme ödemeleri ve kamusal katkı sağlanması bir zorunluluktur” ifadelerini kullanmıştı.

Aydın Sezgin ayrıca Bakanlığa verdiği önergede, zeytinyağında yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi halinde tüketimin artacağını ve bundan hem üreticilerin hem de vatandaşın fayda göreceğini de belirtmişti.