CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Didim Devlet Hastanesinin yetersizliğini meclis gündemine taşıdı.

Tezcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde  “Didim Devlet Hastanesi’nin uzman doktor, yatak sayısı, sağlık personeli ve benzeri kapasite ve yatırım yetersizliğinden dolayı yurttaşlarımıza tam anlamıyla sağlık hizmetini veremez iken, kurucusu olduğunuz Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne, hükümetinizin diğer bir bakanlığı tarafından yatırım desteği verilmesini nasıl karşılıyorsunuz?” dedi.

Tezcan’ın ilgili önergesi şu şekilde:

 “Resmi Gazete’de yer alan teşvik belgeleri tebliğine göre kurucusu olduğunuz Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 220 milyon 600 bin TL’lik yatırım teşviki verildiği; yeni hastane yatırımı için ise KDV istisnası, gümrük vergi muafiyeti, yüzde 50 vergi indirimi ve 2 yıl boyunca da sigorta primi işveren hissesi desteği verileceği haberleri basına yansımıştır.

Ülkemizin birçok il ve ilçesindeki kamu hastaneleri ve sağlık kurumları, nüfus yoğunluğunun artması nedeniyle, mevcut durumlarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartlarda sağlık hizmetini yurttaşlarımıza sunamamaktadır.

Acil olarak sağlık alanında yatırıma ihtiyaç duyan ilçelerimizden biri de, İçişleri Bakanlığının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre nüfusu 2018 yılında binde 67,99 artarak 79 bin 464’den, 85 bin 55’e yükselen Aydın’ın Didim İlçesidir. Didim ilçemizde, yaz nüfusu kış nüfusuna oranla 5-10 kat arasında artmaktadır.

Kış nüfusuna hizmet  vermeye dahi yetersiz olan Didim Devlet Hastanesi yaz aylarında ise  tamamen tıkanma noktasına gelmiştir.

Dünyanın dört bir yanından gelenleri ağırlayan Didim ilçemizin acil hastane ihtiyacına çözüm üretilmezken belirli özel sağlık kuruluşlarına ayrıcalıklı tutum takınılması vicdanları da yaralamaktadır.

 Bu çerçevede;

1-      Didim Devlet Hastanesi’nin uzman doktor, yatak sayısı, sağlık personeli vb. kapasite ve yatırım yetersizliğinden dolayı yurttaşlarımıza tam anlamıyla sağlık hizmetini veremez iken, kurucusu olduğunuz Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi’ne, hükümetinizin diğer bir bakanlığı tarafından yatırım desteği verilmesini nasıl karşılıyorsunuz?

2-      Didim ilçemizde mevcut devlet hastanesinin yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan olumsuz durumu gidermek amacıyla yeni bir hastane projeniz var mıdır?

3-      Özellikle turizme bağlı olarak, yaz aylarında artan sağlık hizmeti talebinin karşılanmasına ilişkin bir çalışmanız bulunuyor mu?

4-      Didim Devlet Hastanesi’nin mevcut uzman doktor, hemşire ve yardımcı sağlık personeli sayısı kaçtır?

5-      Didim Devlet Hastanesi’ne 2018 yılının tamamında ve 2019 yılının ilk dokuz ayında acil ve poliklinik hizmetinden kaç vatandaşımız yararlanmıştır?”