Aydın’da geçen Mayıs ayının ortasında yaşanan aşırı sıcaklar taze fasulyenin çiçeklerini kuruttu. Verim büyük oranda azalınca, pazarda fasulyenin fiyatı cep yaktı.

Aydın’da en çok tüketilen yaz sebzelerinden olan taze fasulye, yüzde 250 zamlandı.  Geçen yıl Haziran ayında kilosu 8 liradan satılan fasulye, bu yılın aynı ayında kilosu 20 liradan tezgahlarda yer buldu. Pazarda yüksek fiyatı gören vatandaşların birçoğu yarım kilo bile alamadan yoluna devam etti.

AŞIRI SICAK VURDU

Bu yıl piyasada taze fasulye bulunmadığını ifade eden pazarcı esnafı Osman Abalı, yüksek fiyatın nedenini şöyle açıkladı:

“Mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklık fasulyenin çiçeğini kurutarak dökmesine neden oldu. Bu nedenle verim büyük oranda azaldı. Geçen yıl 5 liraya toptan alıp pazarda 8 liraya satıyorduk. Bu yıl 17 liradan alıyoruz. Dolayısıyla pazarda da fiyat 20 liraya kadar çıkıyor.”

VATANDAŞ ALAMADI

Tezgahlardaki fiyatı gören müşteri de alışveriş sepetine teze fasulyeyi ekleyemedi. Fiyatın çok yüksek olduğuna vurgu yapan vatandaş, “Bu fiyata almamız mümkün değil. Böyle giderse bu yaz taze fasulye yiyemeyeceğiz. Fiyatın düşmesini bekliyoruz” dedi.