Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Devlet Su İşleri tarafından çiftçilerden alınan su kullanım bedeli ödemelerinin ertelenmesini isteyecek.

Devlet Su İşleri tarafından alınan su kullanım hizmet bedellerine zam geldi. Yeni fiyatlara göre, sulama birliği hudutları içerisinde yer alan yeraltı suyu 15 liraya, Devlet Su İşleri’nin kanaliyetlerinden gelen su 65 liraya, çiftçinin çaylardan kendi imkanlarıyla çektiği su da 30-35 liraya yükseldi.

Ücretin dörtte birinin üreticiden Haziran ayında peşin alındığını, kalan bedelin ise hasattan sonra temin edildiğini söyleyen Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, koronavirüs nedeniyle su kullanım bedeli ödemelerinin ertelenmesini istediklerini açıkladı.

“MAKUL FİYATLAR OLMALI”

Fiyatlarla ilgili açıklama yapan     Mehmet Kendirlioğlu, “Yıllardan beri uygulanan bir sistem bu. Ücretin dörtte biri peşin alınıyor. Dörtte üçü hasatta alınıyor. Zaten geçen yılki fiyatlar çiftçimizin belini büküyordu. Bunun üzerine koyulan yüzde 20-25 civarındaki zam kabul edilebilir bir oran değil. Biz çiftçiler olarak bedava olsun demiyoruz ama makul fiyatlar olması gerekiyor. Çünkü bu üretimde kullanıyor. Başkanlığa geldiğimden bu yana gerek bakanlıkla gerek Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle bu konuları defalarca görüştüm. Fiyatların bu kadar yüksek olmaması gerektiğini sürekli belirttik. En son yüzde 5 gibi küçük bir indirime gidildi. Ama bu tabi ki yeterli değil” dedi.

“GEREKENİ YAPIYORUZ”

Koronavirüs sürecinde sulama ücretlerinin ertelenmesiyle ilgili bir taleplerinin olduğunu ifade eden Kendrilioğlu,  “Gerekeni sürekli yapıyoruz. Geçen hafta içinde koordinasyon kurulu toplantısı yaptık. 16 odanın katıldığı bir toplantıydı. Daha sonra aynı toplantıyı birliğimizle de yaptık. Bizzat Sayın Bakanımızın katıldığı toplantıya da yine video konferans sistemiyle bağlandık. Bu konuların hepsini ilettik. Bu hafta da Efeler Ziraat Odası’nın bu konudaki talebini resmi olarak tekrar ileteceğiz” diye konuştu.    

DEKAR BAŞINA FİYATLAR

Zamlarla birlikte dekar başına alınacak ücretleri açıklayan Kendirlioğlu, yeni fiyatları şöyle sıraladı:

“Sulama birliği hudutları içerisinde yer alan yeraltı su, ilk belirlenen fiyatı 50 liraydı. Biz bunun çok mücadelesini verdik 10 liraya çekildi.  Bu yıl 15 lira oldu. Devlet Su İşleri’nin kanaliyetlerinden gelen 65 lira oldu. Çiftçimizin çaylardan kendi imkanlarıyla çektiği su da 30-35 lira civarında.”