Önce ertelenen sonra öne çekilen sınavlar geldi çattı. Bildiğiniz gibi 20 Haziran Cumartesi günü LGS var. Hem aileler hem gençler kaygılı. Peki nasıl baş edilecek bu sınav kaygısıyla?

Yazımda baş etme yollarını elimden geldiğince kısa ve net anlatmaya çalışacağım. Ancak söyleyeceklerim sınava yeterince hazırlanmayan gençler için çok işe yarar olmayacaktır. Çünkü başarı için önce kaygı gerekir ki, çocuk sınava yeterli şekilde hazırlansın. Hiç kaygı duymayan bir çocuk doğal olarak ders çalışmayacaktır. O yüzden kaygıyı çok kötü bir şey gibi düşünmemek gerek. Ortalama düzeyde bir kaygı, başarıyı olumlu yönde etkiler. 

Sınav anında kalp çarpıntısı, nefes darlığı, el ve ayaklarda titreme, ateş basması, mide bulantısı gibi bedensel zorluklar ve bilgileri hatırlayamama, okuduğunu anlamama gibi dikkat problemleri yaşanmaması için veya bunlar yaşanırsa iyi baş etmek için gençlere bazı ipuçlarım var:

  • Sınav gününe kadar erken yatıp erken kalkmaya kendinizi alıştırın.
  • Beslenmenize dikkat edin. Mide ve bağırsak sisteminizi etkileyecek fast food, abur cubur gibi gıdalardan sınava kadar uzak durun.
  • Nefesinizi dengelemeyi şimdiden öğrenin. Kaygılandığınızda 1-2 dakika boyunca yavaş yavaş karnınızdan nefes alın ve verin.
  • Sınav anında okuduğunuzu anlamama gibi dikkat sorunları yaşarsanız, çok kısa bir süre bile olsa elinizden kalemi bırakıp, arkanıza yaslanıp, gözlerinizi kapatıp bambaşka bir şeye odaklanmak size çok iyi gelir. Örneğin 20’den geriye doğru ikişer/üçer saymak, S harfi ile başlayan hayvanları bulmaya çalışmak, komik bir olayı düşünmek gibi dikkat dağıtma yöntemleri yeniden odaklanmanıza yardım eder.
  • Aklınızdan “kesin sınavı kazanamayacağım, mahvoldum” gibi düşünceler geçerse, hemen bu düşüncelere alternatif daha gerçekçi, daha umut dolu düşünceler bulun. Kendi kendinize “biraz heyecanlanmış olabilirim, zaten herkes heyecanlı, elimden geleni yapacağım, bu sınavı kazanabilirim” gibi sözler söyleyin.
  • Sözel ve sayısal bölüm arasındaki molada sınavla ilgili değerlendirme yapmak yerine dinlenmeye, zihninizi boşaltmaya çalışın. 

Çocukların sınav kaygısı ile baş etmeleri için ailelerin de dikkat etmesi gereken önemli noktalar var:

  • Çocuğunuza, onunla gurur duyduğunuzu, bu süreçte elinden geleni yaptığını söyleyin.
  • Bu sınavın hayati olduğunu düşündürecek sözler söylemekten kaçının.
  • Anne baba olarak kaygınızı iyi yönetin, sınav öncesi ve sınav gününde rahat görünün, telaş yapmayın. Ancak çocuğu rahatlatmak için sınavı önemsizleştirmeye de çalışmayın.
  • Sözel ve sayısal bölüm arasındaki molada ve sınav bitiminde çocuğunuza çok soru sormayın. Geçmiş olsun demek veya sadece sarılmak bile bazen daha iyi olabilir. 

Son 2-3 aydır hem koronavirüs ve hayatımıza getirdiği kısıtlamaların stresi, hem de sınav stresi ile mücadele eden çocuklarımıza başarılar dilerim. Umarım sonuç gönlünüzce olur.