Taze sebzeler ve meyveler et, süt, tahıl gibi temel besinlerden sağlayamadığımız C vitaminin başlıca kaynağıdırlar. Aynı zamanda bedeni sürekli tehdit altında tutan radyasyon ve zararlı kimyasallara karşı savunma sistemimizi oluşturan antioksidanların başlıca kaynağıdırlar. İnsanın sağlıklı yaşamasının koşullarından biri bedene zarar verici antioksidanların başlıca kaynağıdırlar. İnsanın sağlıklı yaşamasının koşullarından biri bedene zarar verici oksidanlarla antioksidan dengesini sürekli ayarlayabilmesidir.

Antioksidanların başlıcaları, C ve E vitaminleri, karotenoidler, flavonoidler ve bitkliere özel koku ve aroma sağlayan kükürtlü bileşiklerdir. Yeşil yapraklı her türlü sebze C, E ve bazı B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengindir. Karnabahar gibi çiçeği yenen sebzelerle domates de iyi bir C vitamini kaynaklarıdır. C vitamini pişirme, soyma, kesme, kestikten ve pişirildikten sonra bekletme gibi işlemlerle kolayca kayba uğrar.

Sebze ve meyvenin saklandığı ortamın sıcaklık derecesi vitaminler ve antioksidan değerlerinin kaybında önem taşır. Bu nedenle satın alınan sebze ve meyve soğutucuda saklanmak zorundadır. Yeşil yapraklılar, salatalık gibi su içeriği yüksek olanlar kağıda sarıldıktan sonra poşete konarak diğerleri soğutucunun sebzelik kısmında saklanır.

Sebzelerin pişirilmesinde temel kurallar; doğal rengi koruma, şeklini koruma, besin değerinin koruma, doğal lezzetini korumaya yöneliktir. Yeşil rengi korumak için oksitlenmeye fırsat vermeden kısa sürede pişirilir. Beyaz renkliler kesildikten sonra beklenirse kahverengine döner. Bunu önlemek için önce sıcak karışım hazırlanıp kesilip soyularak hemen karışıma katılır. Kırmızı renkliler biraz sirke eklenerek pişirilirse rengi korunur. Şeklini korumak için sebzeler kısa sürede susuz ya da az su ile pişirilir.

Besin değerini korumak için sebzeler önce iyice yıkanır. Soğan, salça gibi tat vericilerle yemek yapılacaksa önce karışım hazırlanır. Doğranan sebzeler bekletilmeden sıcak karışıma katılarak hızla pişirilir. Sebzelerin çoğu su olduğu için susuz ya da az su ile pişirilir ve pişirme suyu dökülmez. Soğutucu da dahi bekletilse pişmiş sebze yemeğinde önemli ölçüde vitamin ve antioksidan kaybı olur.

Sebzelerden en iyi şekilde yararlanmak için salata yeme alışkanlığı geliştirilmelidir. Çoğu zaman sabah kahvaltıda sebze tercih edilmez fakat günün en önemli öğünüdür. Sabah kahvaltısı salatalık, marul, domates, maydonoz gibi yeşilliklerden oluşmalıdır.