Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir açıklama yaptı. Koca, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkemizde ilk vaka 14 Mart'ta görüldü. Şüphelilerin takibinde, testlerin yapılmasında titiz davranıyoruz. Buna ilk hastamızın temas çevresinden başlamıştık. Sonraki hastalarımızda bunu katı bir şekilde uyguladık. Olayları takip etmek yerine, olasıklara bakarak ön kesmeye çalışıyoruz.

Büyüklerimize sesleniyorum. Onların koronavirüsten etkilenmemeleri için biz sorumluluk sahibiyiz. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Önünzdeki zamanı riske atmayın. Size karşı hassasiiyeti yüksek olan yalnız evlatlarınız değil, bütün toplum. Mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz.

Koronavirüse karşı ortaya koyduğumuz dayanışmanın dünyada neredeyse örneği yok. 

Sağlık çalışanlarımızın ek ödemelerini iyileştirme çabasındayız.

Kadromuza 32 bin personel dahil ediyoruz. 

Bu süreçte çalışan sağlık personelimizin 3 aylık zaman diliminde yüzde 100 oranında olacağını ifade etmek istiyorum.

Sağlık çalışanlarımızın yeterli maske ve eldivenden yoksun olduğu iddiası doğru değil. Tüm hastanelerimize malzeme sağlanmaktadır. 

Türkiye'de üretilen malzemeler, Türkiye'nin ihtiyacı varken yurt dışında satılmayacaktır. Pandeminin olduğu bir dönemde, istismar etmek isteyen firmaların yoğun bir çalışma içinde olduğunu biliyoruz. Üreticilerin ve satıcıların depolarına baskınlar yapıldı. Yoğun bir depolama olduğu görüldü. Biz bakanlık olarak ücretiyle almak istediğimizi söylediğimiz halde, satmadıklarını gördük. Şu ana kadar 20 firmayla anlaşma yaptık. Kasten anlaşmmak istemeyenlerle el koyma dahil bazı tedbirler uygulanacağını söyleyebilirim.

Salgının yayıldığı ülkelerde solunum cihazı eksikliği hissediliyordu. Yerli cihazın seri üretimine başlıyoruz. 

Hızlı tarama kitini devreye sokmuştuk. Bugün sabah Çin'den 50 bin ilave hızlı tarama kiti geldi. 1 milyon civarında hızlı tarama kitini devreye sokacağımızı ifade etmek istiyorum.

Türkiye, bizim aldığımız tedbirleri almayan başka ülkelerle kıyaslanıyor. Türkiye işi en başta ciddiye aldı. Biz başka bir ülke olmayacağız. Yakın veya uzak başka bir ülkeye benzemeden bu günleri aşma şansımız var. 

Tedbirleri bizler tek tek uyguluyoruz. Mümkün olduğunca az temas kuruyoruz. Fakat tek tek yaptıklarımızı hep birlikte yapıyoruz. Tek tek yaptıklarımızı 83 milyon olarak yapıyoruz.

"TEDAVİ SÜRESİNİ KISALTAN İLAÇTAN GETİRTTİK"

Bu süreçte iyileşen vakalarımız var. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı da açıklayacağız. Bugün sabah itibariyle, Çin'de üretilen, yoğun bakım tedavisini 11 günden 4 güne düşüren ilaçtan getirttik. Büyükelçi ile görüştük, bundan sonra da tedarik için yardımcı olacaklar. Aynı zamanda Bilim Kurulu üyeleri ile hastalığa karşı mücadele konusunda Çinli görevliler temas halinde olacaklar.

Sıkıyönetim konusu... Tek tek hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi olağan üstü halini ilan edebilir. İlla devletin ilan etmesi gerekmiyor. Herkes kendini evinde izole edebilir.