Koronavirüs Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle toplandı. Bakan Koca toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Açıklamanın ardından 24 Hazirana ilişkin verileri yayınlayan Koca, maske ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dünya ölçeğindeki sağlık krizinde devlet olarak gücümüzün yettiğini gösterdik.

Sağlığımızı güvenceye alırken 83 milyon hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. 1 Haziran'da başlayan yeni normalleşme süreci 1 aynını dolduracak.

Kontrol dışı gelişmeleri ayrı tututarsak, önümüzdeki günlerin bu yaz günleri gibi aydınlık olacağına güçlü gerekçelerimiz var.

Bugünkü hayatımız tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır.

Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır. Mevcut durum korunması gereken bir kazanımdır.

Başarı "Her işin başı sağlıktır" prensibiyle kaldığımız yerdeki yaşama temposuna yaklaşacağız.

Ağız ve burun yoluyla bulaşan, mesafe kısaldıkça bulaşma riski bulaşan bu virüs, evimizin dışında başka insanlarla bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maske kullanmamızı zorunlu kılıyor.

Bazı kontrol mekanizmalarını bir süre daha sıkı tutmaya mecburuz.

Bir ortamda 3'ümüz maske takıyor, 1'imiz takmıyorsa hepimiz az çok risk alıyor demektir.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak mekanlarda herkesin bu kuralı uymaya davet ediyorum. Bu medeni davranışa aynı medeni davranışla karşılık verelim.

Maske tüm Türkiye'de ortak sorumluluğumuzdur.

Sokağa çıkma kısıtlamasının önemi neyse bugün aynı önemi maske ve mesafe taşıyor. Lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Eğer sıcaklara yenilirsek, vaka sayının artışa geçeceğini bunlardan bir kısmının yoğun bakıma geçeceğini unutmayalım.

Bir uyarımız daha var. Yılın ilk aylarından kabul gören tahminler, korona virüsün kışın daha etkili olacağını yazın etkini kaybedeceğini söylüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda bilimsel bir kanıt yoktur.

Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar risk grubundadır. Onların ve çevresindekilerin ciddiyeti unutmamaları gerekiyor. Lütfen aynı hassasiyeti koruyalım.

Dünyada iyilik, özgürlük, güzellik adına ne yapılmışsa, insanlık adına hangi adım atılmışsa bunların hepsi sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler tarafından yapılmıştır.

Bugünün dünyasını sizin yaşınıza yakın yaşlardaki insanlar değiştirdi. Gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bizlere gençler getiriyor. 2 sınav günü var. Bu iki günün hayat boyu kutlamaya değer bulacağınız 2 başarı günü olmasını yürekten diliyorum. Bu yıl hekim olmak isteyen gençlerin sayısı her zamankinden fazla.

Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğun gereklerini yerine getirmekle kalmadınız, örnek oldunuz. Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz, sınav tedbir rehberimi hazırladı. Bugün itibariyle bizim de belirtmekte fayda gördüğümüz hususlar var. Örneğin okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Yine de gençlere iştirak edecek aileler olursa, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. Sınav tarihi üzerinde yaşadığımız şartların sonucu olarak bazı gündemler oluştu.

BUGÜNKÜ VAKA SAYILARI

Bugünkü vaka sayısı 1492, vefat sayısı 24, iyileşen vaka sayısı 1386, yoğun bakımda olan hasta sayısı 914, entübe hasta sayısı ise 356.