Denizel biyoçeşitlilik açısından zengin türlerin görüldüğü Kuşadası Körfezi’nde, Akdeniz Foku (Monachus monachus), Yunus, Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası), Chelonia mydas (Yeşil Deniz Kaplumbağası) gibi tehlike altında olan canlıların yanı sıra, son yıllarda küresel iklim değişikliği nedeniyle farklı türlerin de geldiği görüldü. Henüz tanımlanması yapılmayan 2 metre 17 santimetre uzunluğundaki türün, okyanuslarda da görülen bir derin su vatozundan kalan parçalar olduğu tahmin ediliyor.

Kuşadası kıyılarında pek rastlanmayan boyutlardaki dev kalamarlar, balon balıkları gibi yabancı türler çoğaldı. Akdeniz’den Ege’ye doğru daha birçok türün geleceği de tahmin ediliyor.

Aslında yerli bir tür olan ancak çok nadir görülen dikenli yılan balığı olarak da bilinen ve kuma gömülü olarak yaşayan 1 metre 57 santimetre uzunluğundaki bir Ophisurus serpens, Güvercin Ada yakınlarında ölü olarak bulundu.

TANIMLAMASI YAPILAMADI

Kuşadası Körfezi’nde ilk kez yeni bir tür daha görüldü. Henüz tanımlanması yapılmayan 2 metre 17 santimetre uzunluğundaki türün, okyanuslarda da görülen bir derin su vatozundan kalan parçalar olduğu tahmin ediliyor.

“SÜVEYŞ KANALINI KULLANARAK GELİYORLAR”

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Doğal bir kanal olan Cebelitarık Boğazı vasıtasıyla, uluslararası sularda dolaşan gemilerle ama asıl Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı’nı kullanarak birçok yabancı türün sularımıza girdiği bilinmektedir. Yabancı türlerin sularımıza çabuk alıştığı ve hızla çoğaldığı görülürken, geçtiğimiz günlerde bir Carettanın balon balığını yerken çekilen fotoğrafında, deniz kaplumbağalarının doğal denge için önemini net bir şekilde göstermektedir.

Denizlerimizdeki biyoçeşitlilik değişiminin sualtı ekosistemini nasıl etkileyeceği zaman içinde görülecektir. Farklı ve ilginç türlerin gelmesi Sualtı dalış turizmine olumlu bir şekilde etkileyecektir. Sualtı fotoğrafçıların bu türleri belgelemesi denizlerimize giren yeni türlerin envanteri açısından yararı olacaktır” ifadelerine yer verildi.