Kültür Sanat Muhabirleri Derneği organizasyonunda Anadolu’nun çeşitli illerinden gazeteciler Erzurum’da bir araya geldi. Etkinlikte, şehrin tarihi ve kültürel değerleri tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği organizasyonunda Anadolu’nun çeşitli illerinden gazeteciler ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’ projesiyle Erzurum’da bir araya geldi. Etkinliğin açılış toplantısında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Türklerin Anadolu’ya yerleşme tarihinin Erzurum’da değiştiğini belirterek kentle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“ERZURUM TARİH VE KÜLTÜR KENTİ”

Erzurum’un doğa ve kış sporlarıyla tanındığını ancak kentin tarihi ve kültürel açıdan da çok fazla değerinin bulunduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, şu ifadeleri kullandı:

“Türklerin 1071 Malazgirt Savaşıyla Anadolu’ya geldiği kabul edilir ama yaklaşık 3 ay önce Şenkaya ilçemizde bir ‘Taş Baba’ mezar taşı bulduk. Bu mezar taşı, Kıpçak Türklerine ait olan bir mezar taşı modelidir. Biz, bu taşın tarihlendirmesini yaptık ve taşın 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğunu tespit ettik. Bu da, M.Ö. 500 yılında Türklerin Anadolu’da, Erzurum’da olduğunu gösteriyor. Erzurum, dört önemli yolun kesiştiği yerdir. Bunlar, Kürk yolu, Şam Ticaret yolu, Kral Yolu ve İpek Baharat Yolu’dur. Anadolu Selçuklu döneminde bir yılda Erzurum’dan geçen kervan sayısı 50 bindi.

Erzurum aynı zamanda bir eğitim şehridir. Yine o dönem 23 medrese vardı ve bu medreselerden birkaç tanesi günümüzde ziyaretçilerine açık. Erzurum’un gezilip görüleceği yerler arasında Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait önemli yapılar Ulu Cami, Erzurum Kongre Binası, Çifte Minareli Medrese, Atatürk Evi, Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler gibi tarihi yerler yer almaktadır.

Erzurum günümüzde birçok turizm çeşitliliğini de bünyesinde barındırıyor. Doğa ve kış turizmi de bunlardan biridir. Erzurum’da bulunan konaklama tesislerimize baktığımızda 10 bine yakın yatak kapasitemiz var. Yaklaşık 125 tesisimiz. Oda sayımız 5 bine yakın. İki yeni oteli de 2020 yılında Erzurum’a kazandıracağız.”

GÖKDEMİR: ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLÜRSE ERZURUM ŞAHA KALKAR

Toplantıda konuşan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ise, etkinliğin amacının kültür sanat muhabirleriyle Anadolu’nun tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak, iç turizmi canlandırmak olduğunu söyledi.

Gökdemir, sözlerine şöyle devam etti:

“Erzurum hepimiz için mesafe olarak uzak sayılsa da kültürümüzle aslında gönüllerimiz birdir. Anadolu’nun sınır taşı Erzurum’u tüm vatandaşlarımızın kesinlikle görmesini istiyorum. Gerek tarihi gerek kültürel yapısıyla milli manevi değerlerimizin taşıyıcısı olarak görev üstlenmiştir. Ancak gönüllerimiz bir dediğimiz Erzurum’a ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşadık. Havayollarının başta Ankara olmak üzere Anadolu’nun diğer illerinden direk uçuş vermemesi böylesine tarihi ve turistik bir şehre yakışmamaktadır. Kara yoluyla 10 saati geçen yolculuklar insanların gözünü korkutmaktadır. Yaşanan bu soruna Türk Hava Yolları yetkililerinin ve Erzurum’un yerel yöneticilerinin bir an önce çözüm bulması gerekmektedir. Aksi takdirde böylesine tarihi zenginliği, kış turizminde akla ilk gelen Palandöken’i bulunan bu şehir ciddi turist kaybına uğrayacaktır. Ulaşımın iyileştirilmesiyle birlikte şehirdeki konaklanacak yerlerin de artırılması yine turizm için hayati önem taşımaktadır.”

ÖZSOY: HAVAALANININ SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Palandöken’de meslektaşlarıyla bir araya gelen Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy gazetecilerin Erzurum’a ulaşımın zorluğu konusundaki eleştirilerine yanıt vererek şunları söyledi:


“Ulaşım hakkında yapılan haklı eleştirilere katılıyorum. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Erzurum’a gelmenin zor olduğunu, uçak seferlerinin olmadığını belirtti. Erzurum’da havalimanında şu anda CAT2 ve CAT3 sistemi var. CAT2 ve CAT3 sistemi uçakların inmesini kolaylaştırıyor ancak yoğun sis olduğu zamanlarda CAT2 sistemi yetersiz kalıyor. Bu nedenle havalimanına CAT3 sisteminin yerleştirilmesi gerekiyor. Bunun için de geçen yaz CAT1 ve CAT2 sistemlerinin sökülüp CAT3 sistemi yapılmak istendi. Ayrıca havalimanının bir tarafını Hava Kuvvetleri Komutanlığı da kullanıyor, yani jetler de kullanıyor. Jetlerin bakım gücü fazla olduğu için pistin yapısını bozuyorlar. Bu vesileyle pistin de yenilenmesi lazımdı. Bu yenileme için Sayın Vali Okay Memiş, bu yenileme çalışması için çok uğraştı ancak yüklenici firmanın ihmalleri sonucun geçen yıl CAT3 sistemi yetişmedi. Şu an havalimanın tadilatı devam ettiği için sınırlı sayıda uçak iniyor. Yakın zamanda pistin bitirileceğini düşünüyoruz.

Erzurum Anadolu’nun kanatlı kapısı. Biz Erzurum’u Türkiye’nin kış başkenti olarak tanımlıyoruz. Palandöken, kayak merkezinin göbeğidir ve bu anlamda Palandöken kayak merkezi, Erzurum’un önemli turizm kaynaklarındandır. Erzurum’un önemli turizm kaynaklarından biri de inanç, dağ, doğa, kış ve tarih turizmidir. Tarihi ve doğal yapılarımız fazladır.

Erzurum’un Anadolu’nun giriş kapısı olma nedeni Pasinler Savaşı sırasında, Malazgirt Savaşından daha önce Türklerin Anadolu’ya girip yerleştikleri ve bölgeyi Türk merkezi yaptıkları bilinmektedir. Daha sonra Malazgirt Savaşının kazanılmasıyla, Erzurum önemli bir kent haline gelmiştir.”

ADIM ADIM ERZURUM'U GEZDİLER

Programın açılışının ardından Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları etkinliği çerçevesinde Anadolu’dan Erzurum’a gelen gazeteciler, kentin tarihi mekanlarından Aziziye Tabyası, Mecidiye Tabyası, Abdurrahman Gazi Türbesi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi, Atatürk Evi, Kongre Binası, Taş Han, Ilıca Kaplıcası ve Palandöken Kayak Merkezi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

PALANDÖKEN’DE KAYAK, AZİZİYE’DE KAPLICA

Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen Kültür Sanat muhabirleri, etkinliğin ikinci gününde ise Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar ile bir araya geldi. Belediye Başkanları ilçelerinin özelliklerini anlatırken, kayak merkezi olarak bilinen Palandöken’in yanı sıra Erzurum Aziziye ilçesinin de bir kaplıca merkezi olduğu bizzat Belediye Başkanları tarafından anlatıldı.

BAŞKAN ORHAN: TERMAL TESİSLERİ DESTEKLİYORUZ

Erzurum Aziziye ilçesi Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan şehirde kayak ve termalin iç içe olduğuna dikkat çekerek, “Erzurum’un çok önemli özellikleri vardır. Bunlardan bir tanesi de termal turizmi bünyesinde barındırmasıdır. Bu anlamda Aziziye’deki termal tesislerimizin yanı sıra kentin birçok ilçesinde termal tesisler bulunmaktadır. Kayak sporunu yapan bir misafirimiz, kayak takımlarını çıkarıp termal keyfini yaşatabiliyor. Bu da Erzurum’un turizm açısından çeşitliliği bir arada bulundurduğunu gösteriyor. Biz de belediye olarak termal tesisleri ön plana çıkarmak için termal tesislerin belediye tarafından desteklenmesini amaçlıyoruz. Termal delince akla Erzurum ve Ilıca’nın gelmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN SUNAR: TEMEL VİZYONUMUZ KIŞ SPORLARI

Aynı buluşmada Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, kış sporlarında vizyonlarını daha geliştirmek istediklerini altını belirterek, “Erzurum, ciddi bir kültür şehri. Erzurum, yerel değerleri fazla ve ön planda. Sözel kültüre önem veriyoruz. Biz de Aşıklık kültürü önemlidir. Ciddi bir masal ve bilmece birikimimiz vardır. Bu değerler kuşaktan kuşağa aktarılır. Palandöken olarak bizim vizyonumuz kış sporlarına ve kış turizmine bağlı bir perspektif oluşturmaktadır. Bizim temel vizyonumuzda bunlar olmalıdır. Palandöken’de bulunan tesislerimizin Büyükşehir Bünyesinde olması büyük avantaj. Bu şekilde olması Palandöken’e uluslararası bir değer katıyor” diye konuştu.