Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsle mücadele sırasında tedbirlere yeterince uyulmadığını belirterek, “Türkiye’de 200 bin bulaştıran gizli taşıyıcı var. İşyerlerine dönüş ve çocukların bir kısmının eğitime başlamasıyla önümüzdeki 1-2 ayda bulaşma fazlalaşacak” dedi.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sonbaharda vakalarda artış görüleceğini ifade etti. Ceyhan, “Sonbaharda işyerlerine dönüşün mutlaka negatif bir etkisi olacak. Vaka sayılarında artış olacak. Çünkü ‘Türkiye'de 200 bin bulaştıran gizli taşıyıcı var' diye düşünürseniz ki vaka sayısı arttıkça onların da sayısı artıyor, bunların çok önemli bir kısmı işyerlerinde çalışan yaş grubunda insanlar. Çocukların bir kısmı okula dönecek, çalışanlar işyerlerine dönecek. Kapalı ortamlarda diğer insanlarla bir araya gelecek. Mutlaka bunun için kaynak oluşturacaklar. O dönemde de evden çalışmanın artırılması lazım” ifadelerini kullandı.

TÜM HASTALARA TEST GEREK

Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tek bir belirtiyle görülen çok sayıda Covid vakası var ama bizim sistemimiz onları yakalamayı imkansız hale getirdi. Çünkü test için en az iki belirtinin yanında da solunum sistemi belirtisi olması gerekiyor. Yoksa sistem izin vermiyor, test yapılmasına… Dolayısıyla o insanlar virüsü etrafa bulaştırarak dolaşıyor. O zaman da test sayısını artırmanız lazım. Biz ağır vakaları yakalıyoruz o yüzden de hastaneye yatış oranımız inanılmaz yüksek. Dünya'da yüzde 5-10 arasında, bizde yüzde 62 ağır vaka oranı, dünyada yüzde 1, bizde yoğun bakımdan ağır vaka tanımına dönülmesine rağmen yüzde 5'in üzerinde. Bu da gösteriyor ki biz sadece ağır vakalara test yapıyoruz. O yüzden çok vakayı gözden kaçırıyoruz.”