Efeler’de faaliyetlerini sürdüren ‘Kavaklı Global’ başarıları ile adından söz ettirmeye devam ediyor.

Aydın’ın yerel markası olan ‘Kavaklı Global’ ulusal marka olma yolunda hızla ilerliyor. Başarılarındaki en önemli etkenin büyük bir aile olmalarında yattığını belirten Aslı Kavaklı, “Öğretmen, öğrenci, velilerimiz ve okul yönetimi olarak hep bir aile olduğumuzu düşündük. Çocuklarımız için hem akademik hem de sosyal anlamda en iyisini istedik ve bunun için çalıştık. Akılcı, cesaretli, çok yönlü gelişimi önemseyen, kendi öğrenmesinin sorumluluğunu alan, ulusal kültürünü özümsemiş, Atatürk ilke ve devrimlerini içselleştirmiş aynı zamanda küresel bakış açısına sahip bireyler yetiştirmek çıkış noktamız. 27 Şubat’ta başlayan inşaatımız 20 Ağustos’ta yani altı ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. 12 milyon liralık bir yatırımla 8 dönüm arazi üzerinde 4 bin 500 metre karelik kapalı alanı ile 700 öğrenci kapasiteli kampüsümüzü inşa ettik” dedi.

Kavaklı Global’in Kurucuları Aslı ve Mustafa Kavaklı ile Büyük  Kavaklı Ailesini, Kavaklı Global’in ilkelerini, başarılarını ve bugünlere geliş hikayesini konuştuk.

Bize biraz kendinizden söz eder misiniz ?

İkimiz de Aydın doğumluyuz ve ikimiz de ilk,orta ve lise eğitim öğretim hayatımızı Aydın’da tamamladık. Ben(Aslı Kavaklı) Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü mezunuyum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde de formasyon eğitimimi tamamladım. Ben(Mustafa Kavaklı) Orta Doğu  Teknik Üniversitesi Kimya Öğretmenliği mezunuyum. Yüksek lisansımı da ODTÜ de yaptım.1999'da Amerika Boston’da Phillip Exeter Academy’de uluslararası eğitim seminerinde bulundum. 1998 yılında üniversitelerimizden mezun olduktan sonraki süreçte 2004 yılına kadar farklı eğitim kurumlarında çalıştıktan sonra 2004 yılında kendi kurumumuz ve Aydın’ın ilk etüt merkezi olan Özel Kavaklı Eğitim Destek Etüt Eğitim Merkezi’ni kurduk.2006 yılında işin içine Özel Kavaklı Dershanesi’ni kattık.2014 yılında etüt döneminden itibaren hayalini kurduğumuz Özel Kavaklı Anadolu Lisesi’ni kurduk ve 2020-2021 döneminde de kendi kampüsümüzü de kurarak lisemize Özel Kavaklı Ortaokulu’nu da kattık.

Kavaklı ismiyle uzun yıllardır eğitim sektöründe öncü bir markasınız, bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

Başarımızın temelinde büyük bir aile olmamız yatıyor. Öğretmen, öğrenci, velilerimiz ve okul yönetimi olarak hep bir aile olduğumuzu düşündük. Çocuklarımız için hem akademik hem de sosyal anlamda en iyisini istedik ve bunun için çalıştık. Bunu yaparken de disiplinden asla taviz vermedik. Aslında bu sorunun cevabını birkaç başlık altında toplayabiliriz. Mesela bizim için kurum kültürünü yansıtan en önemli unsur “Koşulsuz Sevgi Dili” Biz eğitimciler olarak ancak sevgi dilini eğitimin her aşamasına yansıttığımız zaman başarılı, mutlu ve dünya barışına katkı sağlayan bireyler yetiştirebiliriz. Mesela bir diğer unsur “heyecan ve tecrübe” Yani her yeni yılda artan heyecanımıza tecrübemizin ortaklık etmesine bağlayabiliriz. Bir diğer unsur “çalışmak ve düşünmek” Her şeyin hızla değiştiği bu evrende değişmeyen tek şeyin çalışmak ve düşünmek olduğundan hareketle, değişen her ne olursa olsun çalışmaktan ve düşünmekten vazgeçmeyen bir anlayışa sahip olmamız diyebiliriz.

Bir dönem dershane denildiğinde Kavaklı olarak ilk akla gelen kurumdunuz, özel okul için de hedefiniz bu mu? Bunun için neler yapıyorsunuz ?

Başladığımız her işte hedefimiz hep öncü olmaktır. Dershanedeki başarımızı özel okul olarak da aynı seviyeye çıkarmayı başardık. Aslında yaptığımız çok özel bir şey yok çünkü biz, Aydın'da bir gelenek okuluyuz. Öyle ki uzun dönemli başarı, eğitimin bütün bileşenlerinin akılcı şekilde geliştirilmesinden geçiyor. Yani aslında biz yeni bir hedef koymuyoruz sadece dün koyduğumuz hedefe sonuç arıyoruz. Böylece anlayışı bilen öğrenci için de bir şey değişmiyor. Dün Kavaklı dershanesinin kapısından giren öğrenci bugün aynı kurumun okulunu tercih ediyor. Mutlu, özgüveni yüksek, başarılı, sağlıklı, ilkeli, duyarlı, açık fikirli, araştıran-sorgulayan, iletişim becerileri gelişmiş, öğrenmeye ve yeniliklere açık, öz değerlendirme yapabilen, işbirliğine yatkın, yaratıcı ve eleştirel düşünen bir nesil yetiştirmeyi ilke ediniyoruz. Akılcı, cesaretli, çok yönlü gelişimi önemseyen, kendi öğrenmesinin sorumluluğunu alan, ulusal kültürünü özümsemiş, Atatürk ilke ve devrimlerini içselleştirmiş aynı zamanda küresel bakış açısına sahip bireyler yetiştirmek çıkış noktamız.

Eğitim denildiğinde olmazsa olmaz dediğiniz şeyler nelerdir?

Eğitim, kıvılcımla ateş yakmaktır. Boş bir kabı doldurmak değildir. Okullardaki  tüm kadrolar öğrencinin potansiyelinin farkında olmalı ve var olan potansiyelini geliştirme sürecini destekleyici olarak düzenlenmelidir. Bunu düzenlerken değişen dünyanın ihtiyaçlarını doğru okumak ve eğitimin içerisine iletişim, eleştirel düşünce, psikolojik sağlamlılık konusunda yeni yapılanmaları gerçekleştirmek gerekir. şefkat, temas, paylaşım ve bunların kilit taşı olan vizyoner öğretmenler olmadan eğitim olmaz. Buna ek olarak etkili ve tutarlı liderlik bu işte çok önemli. Bunun yanında iyi niyet ve sabır da olmazsa olmazlardan. Planlı programlı çalışmak ve disiplin de eğitim için çok önemli iki unsur. Biz eğitim sistemimizi bunların tamamını aynı potada bir araya getiren bir perspektif ile inşa ediyoruz.

Bu sene kampüsünüzü tamamladınız, bize biraz bundan bahseder misiniz? Öğrencilerinizi neler bekliyor ?

Yıllardır hayalini kurduğumuz kampüse kavuştuk. Çocuklarımıza huzurlu bir yuva vermeyi hedefledik. Okullar, öğrencilerin sadece akademik eğitimle meslek aradıkları yerler olmayıp, sosyal ve kültürel olarak da kendilerini geliştirdikleri kurumlardır. Öğrencilerin bireysel ve toplumsal gelişimleri, okullardaki sosyal mekân alanları ve kullanımları ile doğrudan ilişkilidir. Biz de tüm bunları göz önünde bulundurarak Aydın'ımıza böyle bir okul kazandırdık. Peki bu okulda öğrenciyi ne bekliyor derseniz?

Teknoloji, sanat, sınıflarında dünyanın yedi rengini görebilmek. Bilimi, kültürü güncel olarak takip ederek öğrenmek...

Eğitim kadronuzdan bahseder misiniz ?

Biz eğitimde süreklilik arz eden ancak gelişime açık, yeni projelere destek verebilecek dinamik bir kadro ile çalışıyoruz. Deneyimli öğretmenlerimizin yanında genç öğretmenlerimize de yer vererek kurumun toplam gücünü arttırmaktayız. Kadromuz değişen müfredata ve sınav sistemlerine kısa sürede uyumlanabilen aktif rehberlik çalışmalarına sahiptir. İdare ve rehber öğretmenlerle takım ruhu içerisinde çalışıp velilere ve öğrencilere kısa zamanda hizmet sunmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin kurumumuzda öğretmen olarak çalışmaya başlaması da önemli bir gücümüzü oluşturuyor. Öğrencilik yıllarından itibaren Kavaklı kültürünü yakından tanıyan bu öğretmenlerimiz bilgi ve birikimleri ile yeni nesil öğrencilerimize güzel örnek olmaktadırlar. Uzun yıllardır bir arada çalışan deneyimli bir öğretmen kadromuz var. Ayrıca çağın yeniliklerine mümkün olan en hızlı şekilde uyum sağlayabiliyoruz. Genç eğitimci arkadaşlarımızı da bu kültür ile mesleklerinde bir adım ileri taşıma gayesindeyiz.

Öğrencilerinizi eğitim dışında sanat, spor vb. ne gibi aktiviteler bekliyor ?

Bizler Kavaklı Ailesi olarak öğrencilerimize, okulun sadece öğretimden ibaret olmadığını aynı zamanda eğitim ayağının da olduğunu anlatmaya çalışmaktayız. Öğrencilerin sosyal, edebi ve sporsal faaliyetlere katılımlarını arttırıp enerjilerini doğru yerlere yönlendirmeleri için çabalıyoruz. O bakımdan çok yönlü öğrenciler yetiştirmek eğitim politikamızın bir parçası. Bu anlamda sanat kollarının hemen hepsinde varız sporda şampiyonluklarla dolu 6 yılımız ve devamı için çalışıyoruz. Fark yaratan eğitsel çalışmalarımız var. Matematik okur yazarlığı programı ve uygulamaları (matletik) Fen Bilimleri ve Teknoloji, Sosyal Bilimler, Dil ve Kültür, Plastik Sanatlar, Müzik ve Sahne Sanatları... Öğrencilerimiz 5.sınıftan itibaren çok boyutlu bakış açıları kazandıracak; Felsefe ve Düşünme Eğitimi. 

Uzun yıllardır kurumlarınızın yönetimini birlikte üstleniyorsunuz bu süreci nasıl yönetiyorsunuz ?

Çünkü başarı, tek başına bir fonksiyon veya bir faktörle gelmiyor, arkasında mutlaka bir ortaklık bulunuyor. İşte o yüzdendir ki biz hep, tertipli düzenli ve disiplinli çalışmanın akabinde mutlaka başarının geleceğini; kurum idaresi, öğretmen ve ailelerin birlikte hareket etmesinin, öğrencilerin başarılı olmalarındaki en büyük etken olduğunu, kendimize anlatmaya çalıştık.