İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı'nın 2020 bütçesi üzerindeki görüşmelerde söz alarak, Aydın iş dünyasının sorunlarını ve ekonomik kriz nedeniyle Aydın'da iflas eden işletmelerin sayısını sordu. 

Sezgin ayrıca kestane ve incir ihracatını gündeme getirerek, "kestane ve incir ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarınız var mı" sorusunu yöneltti. 

Sezgin'in TBMM'de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Bakan, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'ne değindiniz. Avrupa Birliği içinde özellikle bazı ülkeler gümrük birliğinin güncellenmesi, yenilenmesi, genişletilmesi müzakerelerine ciddi şekilde direniyorlar. Bu mukavemet siyasi nedenlerden kaynaklanıyor. Hukuk alanındaki, insan hakları alanındaki bazı uygulamalarımıza atıfla gerekçelendiriliyor. Ticaret Bakanlığı olarak Avrupa Birliği ile gümrük birliğinin yenilenmesine, kapsamının genişletilmesine nasıl yaklaşıyorsunuz, hesaplarınız ne gösteriyor? 

Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğinin mevcut koşullarında 3'üncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları akdetme çabalarımızda ne tür zorluklarla karşılaşılıyor? 

Bakanlığınızın muhtelif projeleri için Avrupa Birliği'nden bu yıl sağlanan fonların miktarını ve bunların hangi projelerde yoğunlaştığını aktarmanızı rica ediyorum.

ABD ve Rusya'yla dış ticaret hedefleri 100'er milyar dolar olarak belirlendi. Rusya'yla açığımız yaklaşık 20 milyar dolar civarında. Rusya'ya ihracatımız bu yıl da cılız kaldı. Bu iki ülkeye, yaptığınız projeksiyonlarda, bu 100'er milyarlık hedefleri ne ölçüde gerçekçi, makul görüyorsunuz?

İthalat kolaylığı sağlanan tarım ürünleri, tarım sektörümüzde üreticilerin yoğun şikâyetlerine konu olan olumsuz etkiler Tarım Bakanlığı'yla ortak bir çalışma zemininde belirlenmiş midir?

İhracatta geri dönen ve imha edilen veya iç piyasada satışa sunulan yaş meyve ve sebze miktarı nedir? 

Kestane ve incir ihracatını artırmaya yönelik çalışmalarınız var mı?

Sadece Afrin'le bağlantılı değil, zeytinyağı ithalatındaki artışın ekonomimize ve üreticimize nasıl yansıdığını bizlere izah edebilir misiniz? 

Yeni bir düzenlemeyle, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne patates ve soğan dâhil her türlü tarımsal ürünü, İhale Kanunu'na tabi olmaksızın, ithal etme yetkisi verilmiştir. Anlaşılan, TMO her türlü tarımsal ürünü İhale Yasası'nın hükümlerine uymaksızın, dilediği anda, dilediği şekilde ithal edebilecektir. Bu düzenlemenin, tarım ürünleri dış ticaretimize etkileri ne olacaktır?

Kısaca, kendi seçim bölgemle ilgili birkaç soru soracağım 

Sayın Bakan.

Aydın vilayetinde son beş yılda iflas eden işletmelerin yıllık bazda sayısı nedir? Aydın'da son beş yılda icra takibine uğrayan işletmelerin yıllık bazda sayısı nedir? Son beş yılda, Bakanlığınızın ve bağlı kuruluşlarının, Aydın için kendi bütçelerinden hazırladığı projelerin ve yapılan yatırımların toplam miktarı ve finansman kaynakları nedir, ne kadardır?"