Obezite bir hastalık olarak kabul edildiğinden beri her hastalıkta olduğu gibi düzeltilmesinde ilaçların kullanılması da düşünülür. Ancak bir ilaç hastalığın iyileşmesi için belirli süre kullanılır. Bunun yanında bazı ilaçlar, örneğin diyabette kullanılan ilaçlar ömür boyu kullanılır. Obezitenin ilaç tedavisi bu durumdan biraz daha farklıdır.

Kullanılacak ilaçta aranan nitelikler:

1-Altı ay kullanıldığında etkisi klinik deneylerle görülebilmeli

2-İki yıl kullanıldığında hiçbir yan etkisi görülmemiş olmalı

3-Bedendeki yağı azaltıcı fakat yağsız dokuyu koruyucu olmalı

4-Bağımlılık yapmamalı

İlaçlar iki yönde etki eder. Birincisi besinlerle enerji alımını azaltmak, ikincisi enerji harcamasını arttırmak. Günümüzde hekim denetiminde kullanılan ilaçların başında ince bağırsaktan yağ emilimini azaltan ilaçlar gelir. Bu ilaçlar yağ emilimini %30 oranında azaltır. Ancak yağ ile birlikte yağda eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emilimini de azaltır. İlaç alındığı sürece etkilidir. Devamlı kullanıldığında bu vitaminlerin yetersizliğine neden olabilir. Çoğu kişi bu ilaçlarla zayıfladıktan sonra ilacı kesip beslenme alışkanlığına döndüğü için uzun dönem beden ağırlığının korunmasında etkili olmamaktadır. Beslenme ve yaşam biçimi değişmediği sürece beden ağırlığının denetiminde etkisi olmaz.

Son yıllarda insanlar bitkisel kaynaklı çay ve tablet şeklinde hazırlanmış çeşitli ürünleri zayıflamak için kullanmaktadır. Bunlar aktarlarda ya da beslenme takviyesi adı altında bazı firmalar tarafından satılmaktadır. Aktarlarda “zayıflama çayı” gibi reklamlara rastlamak mümkün. Bu ürünlerin bazıları izinle yurtdışında getirilmiştir fakat çoğunun zayıflamayı nasıl gerçekleştirdiğine ilişkin bilgiler yetersizdir. Zayıflama amacı ile kullanılabilecek bu ürünlere Sağlık Bakanlığı onayı gereklidir. Bu ürünler; içerikleri, nasıl etki ettikleri, nasıl kullanılacağı, ne kadar süre kullanılacağı, yan etkileri olup olmadığı incelenerek satın alınmalıdır. “Her bitkisel ilaç iyidir” söylemi doğru değildir. İçerisindeki bazı öğeler besinlerimizdeki öğelerle olumsuz etkileşime girebilir. Bitkileri iyi bilmek ve tanımak çok önemlidir.

Çoğu kişi yeşil çayı zayıflama için kullanmaktadır. Yeşil ya da siyah çay kafein içerir. Kafein metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını arttırır. Ancak aşırı kafein alımı idrarla kalsiyum atımını arttırır. Yeterli kalsiyum almayanlarda aşırı çay içmek kemik erime riskini arttırır. Ayrıca yemekle birlikte içilen çay besinlerdeki demirin ince bağırsaktan kana emilmesini azalttığından kansızlık riskini arttırır. Yemekten en az bir saat sonra çay-kahve içilmesi önerilir.