Efeler’de jeotermal santrallere karşı direnen çevreci vatandaşlar, Atatürk Kent Meydanı’nda bir araya gelerek eylem yaptı. Eyleme destek veren Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Hayatımızın sonuna kadar kanserden ölmektense direnerek ölmeyi tercih ediyoruz” dedi.

Aydın’ın en büyük sorunlarından biri olan ve çevrecilerin büyük tepkisini toplayan jeotermaller santrallere karşı, Efeler Atatürk Kent Meydanı’nda eylem düzenlendi. Eyleme, çevrecilere verdiği destekle bilinen Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, Efeler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Doktor Eralp Atay, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin ve çok sayıda kişi katıldı.

“JEOTERMALE BİR BEN KARŞIYDIM”
Eylemde konuşan Fatih Atay, “Bu eylemin hiçbir siyasi yanı yok. Bu eylemin sadece insanlık yanı var. Ben Efeler Belediye Başkanı olduğum için buradayım. Çünkü diğer iki aday, birisi Germencik’te satmadığı saha kalmadı, diğeri de 3 tane jeotermalin 2’sine ruhsat veren kişiydi. Bir ben karşıydım jeotermale. Siz de beni seçtiniz. Ben de şimdi bu güveninize layık olmaya çalışıyorum” dedi.
“HİÇ KİMSEDEN KORKMAYACAĞIZ”
Efeler Belediyesi olarak Uğur Mumcu Parkı’nda jeotermale karşı imza kampanyası düzenlediklerini hatırlatan Atay, “İmza için yer vermediler. Uğur Mumcu Parkı Efeler Belediyesi’ne ait. İki gündür orada imza kampanyası yapıyoruz. Vermeyen arkadaşlarım da eylemden sonra gidip kampanyamıza katılsınlar. Elbette meydanlarda direneceğiz, elbette mücadele edeceğiz. Hukuksal olarak da yapmamız gerekenleri yapacağız. Hiç kimseden korkmadan yapacağız. Çünkü biz haklı taraftayız. Haklı olan biziz, haksız olan onlar. Attığınız taş ürküttüğünüz kuşa değsin. Elektrik üretiyorsunuz, buna kimse karşı değil ama bir başkasının hakkını, hukukunu çiğneme hakkını nereden buluyorsunuz?” diye konuştu.
“YAŞAM HAKKIMIZI KİMSEYE KİRLETTİRMEYECEĞİZ”
Konuşmasına kamu kurumlarının jeotermal saha ihalelerine katılmasının engellendiğine değinen Atay, şöyle devam etti:
“Zeytin Yasasına aykırı, çevre yasasına her şeye aykırı. Anayasaya aykırı ama ‘İlle de yapacağız. Biz kanun tanımayız’ diyorlar. Biz de onlara anayasal hakkımız gereğince kanunları tanımaları gerektiğini hatırlatacağız. Hak verilmez, alınır. Biz bu hakkımızsa söke söke alacağız. Yaşam hakkımızı kimseye kirlettirmeyeceğiz. Bu ihale olduğu zaman birincisini iptal ettiler. İkincisini çıkarırken de bir madde koydular. Kamu kurumlarının ihaleye katılmasını yasakladılar. Halbuki kamu kurumu olarak Büyükşehir Belediyesi ihaleye gidip orayı alacaktı ve oranın halkının zehirlenmesini engelleyecek olan bir tarıma dönüştürecekti.”
“DİRENEREK ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ”
Göreve geldiği süre içinde hiçbir jeotermal tesisinin kurulmasına izin vermediğini söyleyen Atay, şu ifadeleri kullandı:
“Efeler İlçe sınırları içinde 3 tane jeotermal sahası var. Bir tanesi de bizde sanılıyor İncirliova sınırında. O 3 tanenin 1 tanesi ASTİM Organize Sanayide. Bizim yetkimiz yok. Organize Sanayinin yönetiminin ruhsatlandırma yetkisi var. Diğer iki santralle ilgili olarak ilk ruhsatları benden önceki belediye başkanı vermiş. Ben 1 Nisan’da seçildim. 1 Nisan’dan bugüne kadar hiçbir jeotermal tesisine bırakın ruhsat vermeyi nokta bile vermedim ve vermeyeceğim. Bana geldiler ‘Bunu nasıl çözeceğiz’ dediler. ‘Çok basit, jeotermalleri kapatın gidin’ dedim. ‘O zaman jeotermal sahalarının içinde sizlere havuzlu villa yapacağım. Çocuklarınızla orada yaşayacaksınız’ dedim, ‘Olmaz’ dediler. O zaman biz de hayatımızın sonuna kadar kanserden ölmektense direnerek ölmeyi tercih ediyoruz.”
“BÜYÜK BİR FELAKET”
Eylemde vatandaşlara destek veren İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin de, “Bu büyük bir felakettir. Zararları bellidir. Zaten zararları belli olmasaydı, çevre ve şehircilik bakanlığı bu konuda bir rapor hazırlığı içine girmezdi. Bugün hepinizin dikkatini hazırlanmakta olan bu rapora çekmek istiyorum. Bu raporun olabilecek en objektif şekilde ve sonuçlarını en nesnel tarzda irdelenmesi için azami dikkati göstermenizi hepinizden, tüm yetkililerden rica ediyorum” diye konuştu.