Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, Makine Mühendisleri tarafından yapılması gereken Efeler’deki binlerce asansörün periyodik bakımlarının yapılmadığını, bu şekilde hem vatandaşların canının riske atıldığını hem de kamunun zarara uğratıldığını açıkladı. Bu nedenle Makine Mühendisleri Odası ile yapılan sözleşmenin fesh edilerek, özel bir firma ile taban fiyattan anlaşma sağlandığı belirtildi.

Makine Mühendisleri Odası, Efeler’deki asansör bakım işi sözleşmesinin Efeler Belediyesi tarafından fesh edildiğini duyurmuş, işin özel bir firmaya verilmesi ile ilgili iddialarda bulunmuştu.

Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, Makine Mühendisleri Odası ile olan anlaşmanın fesh edilmesi sürecini ve yeni sözleşmenin ayrıntılarını açıkladı.

“Makine Mühendisleri Odası tarafından TMMOB’un iyi niyetinin de suiistimal edilerek ve eksik bilgilendirme yapılarak içine dâhil edildiği asansör periyodik kontrolleri hakkında basın mensuplarına gönderilen açıklama, Efeler Belediyesi olarak tarafımızdan üzüntüyle karşılanmıştır” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

2019 yılında MMO ile imzalanan protokol süresi bitmiş ve protokol tarafımızdan Makine Mühendisleri Odası ile yenilenmiştir. Bu yenileme sürecinde, geçmiş yıllarda yaşanılan eksikliklerin devam etmemesi hususunda asansörlerin periyodik kontrolünü yapan Makine Mühendisleri Odası tarafımızca uyarılmıştır. İlçemize benzer büyüklükte olan Türkiye genelindeki ilçelerde ortalama yıllık asansör periyodik kontrol sayıları 3500-4000 civarlarında iken MMO tüm uyarılarımıza rağmen 2019 yılında 1025 adet periyodik kontrol gerçekleştirmiş, yani muhtemel mevcut asansörlerin ancak dörtte birini kontrol edebilmiştir.”

“HALKIN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE ATILDI”

Asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılmaması nedeniyle halk güvenliğinin tehlikeye atıldığı ifade edilen açıklamada, “İlçemizde sadece 2016-2018 yıllarında yeni ruhsat verilen asansörlü bina sayısı 1287 olmasına rağmen 2019 yılındaki asansör periyodik kontrol sayısının bu kadar düşük kalması halkımızın sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmıştır. Bununla birlikte İlgili yönetmelik gereği A Tipi muayene kuruluşu tarafından belediyelere ödenecek olan yüzde 10 ‘İlgili İdare Payı’ bu performans sebebi ile oldukça düşük miktarlarda kalmış ve asıl kamu zararı bu sebeple oluşmuştur” denildi.

Sözleşme gereği, Makine Mühendisleri Odası tarafından saha taraması yapılarak, belirlenen tüm asansörlerin Efeler Belediyesine bildirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Oda’nın bu maddeyi uygulamadığı vurgulandı.

“EN DÜŞÜK TARİFEDEN SÖZLEŞME YAPILDI”            

Makine Mühendisleri Odası, yeni yapılan sözleşme ile tavan fiyattan para ödendiğini ve kamunun zarara uğratıldığını öne sürmüştü. Sözleşmede yer alan rakamları açıklayan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, özel firmaya taban fiyattan ödeme yapılacağını belirtti. Açıklamada, “Yukarıdaki tablolarda görüldüğü üzere Makine Mühendisleri Odası ile protokol imzalanan yeni kuruluşun fiyatları arasında en küçük bir fark bulunmamaktadır. Ayrıca Efeler Belediyesi yeni imzalamış olduğu protokolde herhangi bir olumsuzluk durumunda protokolü tek taraflı fesih hakkına da sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda MMO tarafından hizmet verilen ilçelerin bugün MMO ile çalışmak istememesi ve Aydın merkezli herhangi bir A Tipi Muayene kuruluşu bulunmadığından farklı şehirlerde merkezi bulunan başka A Tipi Muayene Kuruluşları ile protokol imzalamasını da kamuoyunun takdirine bırakmaktayız” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Efeler Belediyesi olarak MMO ile imzaladığımız protokolün süresi 2019 yılının Ağustos ayında bitmiştir. Kendileriyle protokolü yenilemiş olmamıza rağmen MMO yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı sözleşmesi feshedilmiştir. Efeler ‘de yaşayan yurttaşlarımızın güvenliğini ve sağlığını temin etmek Efeler Belediyesi olarak asli görevimizdir. Halkımızın çıkarları için, bu görevi yerine getirmeyen kişi, kurum ve kuruluşlarla yollarımızı ayırmamız sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Efeler Belediye Başkanlığımız süresince halkımızın çıkarları doğrultusunda hareket edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.