Korona virüs nedeniyle umuma açık yerlerin kapatılmasının küçük esnafı zorlayacağını ancak hiçbir şeyin sağlıktan önemli olmadığını söyleyen Aydın Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, esnafa destek olmak amacıyla bazı ödemelerin ertelenmesi önerisinde bulundu.

Türkiye’de korono virüs vakalarının görülmesinin ardından İç İşleri Bakanlığının 81 il Valiliğine göndermiş olduğu yeni genelgede yayınlanan umuma açık işletmelerin kapatılması yönündeki karar konuşulmaya başlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Esnaf ve Sanaatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, şunları söyledi:

“Yayınlanan yeni genelgenin ardından umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşlarımızın çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, her türlü oyun salonları (atari, playstation vb.), her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dâhil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine bugün saat 00:00 itibariyle durduruldu. Bu süreç küçük esnafı zorlayabilir ama hiçbir koşul hem onların hem de diğer vatandaşların sağlığından önemli değildir. Yapmamız gereken Bakanlığın koyduğu tedbirlere uyup, olabildiğince hijyene dikkat ederek maske ve eldiven kullanımına özen göstermeliyiz. Bu virüsün ülkemizde daha fazla yayılmadan sonlanabilmesi için vatandaş olarak elimizden geleni yapmalıyız.”

“ESNAFIN DA DESTEĞE İHTİYACI VAR”

Esnafa olan desteğini her zaman dile getiren Çetindoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Korona virüs sebebiyle iş yerlerini belirli bir süre kapatan esnaf ve sanatkarın da yanında olmamız gerekir. Vergi ve SSK primlerinin ertelenmesi, Mart ayından itibaren verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin sürelerinin uzatılması gerekir. Zaten zor bir döneme giren esnafımızı daha da yormadan bu süreci atlatmaları için elimizden geleni yapmamız gerek. Virüs salgını ortadan kalkıp insanlar tekrar işlerinin başına dönene kadar doğal gaz, su, elektrik ödemeleri  ve kira ödemek durumunda kalan esnafımızın ödemeleri ertelenebilir. Bu süreci hep birlikte birbirimize destek olarak atlatmamız daha kolay olacaktır.”