10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Sevgi Yolu’nda kurulan standı ziyaret Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, burada gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Jeotermal firmalarından gaz salınım oranlarını açıklamalarını isteyen Çerçioğlu, “60 gün süre veriyorum. Onlar açıklamazsa ben açıklayacağım” dedi.

Aydın’ın yeraltı kaynağı ve toprak açısından çok zengin bir kent olduğunu vurgulayan Çerçioğlu, “Biz bu konuda çok şanslıyız. Ama biz Aydın’da jeotermalin nimetlerinden faydalanamıyoruz. Ben şunu söyledim, kentleri ısıtalım kendi öz kaynağımız. Tarımda bugün üreticinin en büyük sorunu ne girdi maliyetleri. Örtülü tarımda kullanalım bunu da söyledim. Yine aynı fikirdeyim. Özel sektör enerji üretiyor. Temiz enerjiye karşı olmak mümkün mü? Elbette karşı değilim. Bugün Orta Doğuya, dünyaya baktığınızda savaşların nedeni enerji. Bu da öz kaynak ama bunu üretirken çevreye ve insan sağlığına zarar vermemeli. Bacalarındaki filtrelerin daha sağlıklı olmasını istiyorum. Bu bacalardan çıkan gazların ölçümlerini basın mensuplarıyla, Aydın halkıyla paylaşsınlar. Ama gidip UYARde 5 kilometre ötede değil, hemen dibinde yapılsın ölçüm. Eğer siz, kurallara uyuyor, çevreye ve insana zarar vermiyorsanız biz neden bunun karşısında olalım?” diye konuştu.

“İHALEYE GİREMEDİK”

Jeotermal enerjiyi Aydın’ı ısıtmak için kullanmak istediklerini, ancak ihaleye giremedikleri için bunun engellendiğini söyleyen Çerçioğlu, “Biz seçimlerde ne dedik? ‘Çiftlik sahasını alacağız ve Aydın’ı ısıtacağız, Aydın’ı ısıtacağız’ dedik. İhaleye sokulmadık. Kamu kuruluşları ve bunlara bağlı şirketler ihaleye giremez diye bir madde koydular. Yer kamunundu. YİKOB ihaleye çıktı, keşke ihaleye çıkmasaydı, ortaklaşa kenti ısıtabilirdik. Bugün de bu konuyu konuşmazdık. Ben gelip de kendim kuyu mu açacağım? Aydınlılarındı bu kuyu, bizimdi. Biz bundan faydalanamadık. İhaleye bile sokulmadık.” İfadelerini kullandı.

“60 GÜN SONRA KOORDİNATLARIYLA AÇIKLAYACAĞIM”

Firmaların gaz salınım oranlarını acilen açıklamasını ve bacalarında filtre kullanmasını isteyen Çerçioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben tüm iyi niyetimle firmaları uyarıyorum. Bacalarınızdan çıkan gaz salınımına dikkat edin. Çevreye zarar vermesin. Koordinatlarıyla açıklayacağım, bekliyorum. 60 gün sonra açıklayacağım. Ya bu zamana kadar bacalarına filtre takarlar ya da devam ederlerse bu benim görevim açıklayacağım. Siyaset yapıyorsam namerdim. Biz bu kentte yaşamıyor muyuz? Biz doğamıza sahip çıkmak zorundayız. Dünyanın en güzel inciri, zeytini, zeytinyağı Aydın’da bunları korumalıyız. Ben sadece Aydın’da yaşayan vatandaşların rahat nefes almasını istiyorum. 60 gün sonra koordinatlarıyla bütün firmaların sonuçlarını açıklayacağız. “