TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından paylaşılan ölçüm sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erim, "Çerçioğlu'nun ölçümlerine itibar etmeyin" dedi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın İl Kongresinde, TÜBİTAK ve ARTEK firmalarına ait cihazlarla yapılan hidrojen sülfürü değerlerini açıkladı. JES'lerden kaynaklanan ve kötü kokuya neden olan Hidrojen Sülfürü ile ilgili değerlerin yüksek olduğunu belirten Çerçioğlu'na, AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim Meclis'ten yanıt verdi. 

AK Partili Erim TBMM'de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"İlimizde faaliyet gösteren JES' lerden kaynaklanan ve kötü kokuya sebebiyet veren Hidrojen Sülfürü (H2S) parametresi için yerleşim yerleri konumu dikkate alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan yeterlik belgesi almış laboratuvarlar aracılığı ile ölçümler yaptırılmıştır.

2016 ve 2019 tarihleri arasında gerek şikayet ve gerekse çevresel izleme amaçlı yaptırılan bu ölçüm analiz sonuçlarına göre; Hidrojen Sülfür (H2S) ölçüm değerleri maksimum 4,42 mikrogram, minimum 0,018 mikrogram olarak belirlenmiştir. Bu ölçüm sonuçlarının Yönetmelikte yer alan sınır değerleri aşmadığı görülmüştür.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın İl kongresinde; “Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından TÜBİTAK’ a 23 Ocak 2020 – 03 Şubat 2020 tarihleri arasında ve Artek Mühendislik Çevre Ölçüm Ve Danışmanlık Hizm. Tic. A.Ş.’ye ise 18 Ocak 2020 – 02 Şubat 2020 tarihleri arasında 15 noktada pasif örnekleme yönetimiyle ölçüm yaptırıldığı ve bazı noktalarda Hidrojen Sülfürü için Yönetmelik sınır değerlerinin aşıldığı” ifadelerini kullandığı görülmüştür.

Ancak; Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği elimdeki 2. tabloya göre Tesis Etki Alanında Hava Kalitesinin Ölçümü, Hesaplanması ve Ölçüm Süresi, ölçümlerde pasif örnekleme metodunun kullanılması durumunda en az 2 ay olarak belirlenmişken Sayın Başkanın konuşmasında yer alan ölçümler, bu sürenin %25’i kadar kısa bir sürede ortalama 15 günde tamamlanmış olup, bu şartlar altında söz konusu ölçümlere dayanılarak yapılan bu değerlendirmelerin hiçbir geçerliliği ve güvenilirliği bulunmamaktadır.

Bu bilgiler ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından doğrulanmayan ve resmi olarak açıklanmayan herrhangi bir ölçüm sonucuna vatandaşlarımız tarafından itibar edilmemesi gerekmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurur, sevgi ve selamlarımı sunarım".