Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödüllerini kazananlar açıklandı. 43 yıldan beri düzenlenen organizasyonda bu sene edebiyat dalında Aydınlı yazar Hidayet Sayın ödüle layık görüldü. 

TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ödüller, gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2019 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen gazeteci, karikatürist, edebiyat, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller belli oldu. Aydınlı yazar Hidayet Sayın, "Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri - Gül Biçme Zamanı - Gül Kıyımı" adlı kitabı nedeniyle "edebiyat" ödülünün sahibi oldu. Ödül töreni 11 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenecek.

HİDAYET SAYIN KİMDİR?

1929 yılında Aydın’da dünyaya geldi. 1950 yılında İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra 1954’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1960 yılında çocuk hastalıkları uzmanı oldu. Çeşitli sağlık kurumlarında görev yaptıktan sonra 1971’de Aydın’da Ana-Çocuk Sağlığı Merkezi başhekimi olarak görev yapmaya başladı.

Tiyatroya olan ilgisi henüz öğrencilik yıllarında başlayan Hidayet Sayın, edebiyat dünyasına oyun yazarlığı ile girdi. Oyunlarında köy yaşamını tüm gerçekçiliği ile yansıttı. Ağa baskısını, muhtarların son derece çıkarcı tutumlarını ve ayrıca  törelerin katılığını dramatik bir yaklaşım ile ele aldı. İlk oyunu “Topuzlu” 1963 yılında Ankara, Bursa ve İzmir Devlet Tiyatroları ile İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda peş peşe oynandı. Bu oyunu çok büyük ilgi ile karşılandı. Bu oyununda batıl inanışları nedeniyle adı evliyaya çıkmış yaşlı bir insanın, adını sürdürecek bir erkek toruna sahip olamamanın verdiği büyük üzüntü ile başına gelen traji-komik olayları ve bu yaşlı insanın dramatik sonunu anlattı.

İstanbul Kent Oyuncuları tarafından oyunları 1965-1966 sezonunda üç yüz elli kez oynandı ve Hidayet Sayın’a büyük ilgi kazandırdı. Daha sonra filmi de çekilen (yönetmen: Atıf Yılmaz, 1966) bu oyununda Hidayet Sayın, Yakasız köyünde yaşayan ve kocası tarafından terk edilmiş yoksul bir ana ile  kızını konu alır. Annesi yüzünden evlenememiş ve artık evde kalmaktan korkarak isyan eden kız ile evi tek başına ayakta tutmuş erkeklere düşman ve dahi yalnız kalmaktan korkan anneyi karşı karşıya getiren yazarın, dramatik ilişkiyi büyük bir ustalıkla işlediği görülür. Bir sonraki oyunu olan “Kördüğüm” adlı oyununda ise köyden ayrılır. Daha sonra kaleme almış olduğu  “Küçük Devler” isimli oyununda ise yine köy sorunlarına döner.

Hidayet Sayın toplumsal temaları işlerken, oyun kişilerinin iç dünyalarını gerçekçi bir yaklaşımla irdelemeye çalışmıştır. “Kördüğüm” (1965), “Küçük Devler” (1967), “Yabacılar” (1975) ve “Köşe Kapmaca” (1982) gibi oyunları basılmamıştır.

ESERLERİ

OYUN: Pembe Kadın, İstanbul, Kent, 1965, Topuzlu/Uzak Dünyalar, Ankara, Bilgi, 1972, Düş Yüklü Bulutlar, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1997, Yıldırım Beyazıd, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1997, Kördüğüm, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1998, Kanlı Kuşku, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1999, Tanrıların Oyuncakları, Ankara Kültür Bakanlığı, 1999, Paragonya (Musiki Düşsel Oyun) Ankara Kültür Bakanlığı, 2000