AK Parti Aydın Milletvekilleri Rıza Posacı ve Metin Yavuz, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ziyareti öncesinde ziraat odası başkanları ile bir araya geldi. Toplantıda üreticinin sorunlarını aktaran Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “2018 ve 2019 yılında 80 kuruş olan pamuk primi bu yıl en az 1 lira 50 kuruş olmalı” dedi.

Aydın ilinin Ziraat Oda Başkanları, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin ziyareti öncesi AK Parti Milletvekilleri Rıza Posacı ve Metin Yavuz’a, pamuk üretimi ve üreticilerinin sıkıntılarını aktardı.

Söke’de gerçekleşen toplantıda, İlçe Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tanyeri; “Destekleme miktarı açıklanmadı. Üretici çok tedirgin. Dışardan 12 bin-12 bin 500 liraya pamuk alımı yapıldığını duyuyoruz. İzmir Ticaret Borsasında bizim pamuğumuz 10 bin lira civarında satılıyor. Borsaya müdahale edilmesi gerek. Bu sıkıntılar çözülmezse Söke’de pamuk ekim alanı yarı yarıya düşecek. Acilen pamuk üreticilerine destek bekliyoruz” dedi.

Aydın’da 600 bin dönüm pamuk ekim sahası bulunduğunu, bunun 300 bin dönümden fazlasının Söke’de olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ise; “Aydın olarak Türkiye pamuğunun yüzde 11’ini üretiyoruz. Pamuk ekiminde bu yıl geçen yıllara göre yüzde 20’lik bir düşüş var. Sıkıntıların devam etmesi halinde bu düşüşün yüzde 40 ya da 50’lere varacağını öngörüyoruz. Aydın ilinde prime tabi 7 bin civarında pamuk dosyası var. Desteklemelerle birlikte sadece pamuk olarak Aydın ekonomisine katkımız 2 milyar TL civarındadır. Pamuk bu kadar önemli bir ürün. Üretime devam etmek için desteklemeler günümüze göre revize edilmeli. 2018 ve 2019 yılında 80 kuruş olan pamuk primi bu yıl en az 1 lira 50 kuruş olmalı” diye konuştu.

“PAMUKTA DA MÜDAHALE KURUMU OLMALI”

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı müdahale kurumu detayı üzerinde durdu. Posacı, fiyat belirlenmesi ve fiyat dengesinin sağlanması için incirde TMO’nun devreye sokulduğu gibi pamukta da TARİŞ ya da TMO gibi müdahale kurumunun olması gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili Tarım Bakanlığı nezdinde girişimleri olduğunu belirten Milletvekili Roza Posacı, Pazartesi günü Aydın’a gelecek olan Bakan Pakdemirli’ye de ayrıca bilgi vereceklerini söyledi.